Γενικά… Γενικών…

Είμαι και εγώ από εκείνους που η οικονομική κρίση τον έχει χτυπήσει και μετά το nock out και τα μαυρισμένα μάτια, προσπαθώ να κάνω καταμέτρηση των τι είχα και τι έχασα, ανασύνταξη δυνάμεων και πάλι απ’ την αρχή να ζήσω. Επενδύσεις σε τοξικά ομόλογα και τίτλους, καταθέσεις σε αμερικανικές κατεστραμμένες τράπεζες, κάτοχος εταιρίας real estate και ιδιοκτήτης γιοτ, είναι λίγα στοιχειά για το παρελθόν μου, παράδειγμα για το παρόν και στόχος στοιχειωμένος για το μέλλον μου.

Σε μια περίοδο έντονης κινητικότητας, πολίτικης οχλαγωγίας, οικονομικής καταστροφολογίας και προκριματικών αγώνων ποδοσφαίρου, προτείνω ψυχραιμία, ορθολογική σκέψη και δράση και άσσο την εθνική για το παιχνίδι της Τέταρτης. Μάταιη και απερίσκεπτη θεωρείτε η κατοχή ρευστών, καθώς αν όντως όλα καταρρεύσουν, τότε τα χρήματα σε ρευστή μορφή, είναι χαρτί και τίποτα παραπάνω. Δεν έχουν καμία αξία αλλά πολλές χρήσεις. Ενδεικτικά: για χαρτί τουαλέτας, για τσιγαρόχαρτο, για προσάναμμα, κ.α.

Προτεινόμενη δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος θεωρείτε, η σωματική ενδυνάμωση, το κόψιμο του τσιγάρου και η έγκαιρη αγορά εργαλείων παντός φύσης. Έρχονται μέρες που θα πρέπει ο καθένας μας να είναι σε θέση να καλλιεργήσει τα δικά του λαχανικά και φρούτα, να εκθρέψει τα δικά του ζώα, να φτιάξει τα δικά του ρούχα από δέρματα ζώων και γενικότερα να κάνει ότι θεωρεί αναγκαίο για την ζωή του.

Και για να σοβαρευτούμε λίγο, ας έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, τα αφτιά μας καθαρά, τις σκέψεις στο μυαλό σε τάξη και την κρίση μας σε ορθολογικά επίπεδα. Προσπαθήστε να μην αλλάξετε πολλές από τις συνήθειες σας, γιατί όλα γύρω μας είναι σαν πιόνια από ντόμινο. Ένα να πέσει, πέφτουν όλα. Ήδη έχει γίνει η αρχή… το θέμα είναι να πέσουν όσο το δυνατών λιγότερα πιόνια. Ας είμαστε εμείς αυτοί που θα αντισταθούμε. Σκεφτείτε ότι, όταν αλλάξετε συνήθειες π.χ. διατροφικές και αγοράσετε πράγματα ίδιας ποιότητας σε μικρότερη ποσότητα, το ίδιο θα κάνει και ο διπλανός, και ο δίπλα κ.ο.κ.. Τα λιγότερα χρήματα που δαπανήσατε είναι λιγότερα χρήματα στο μισθό κάποιου άλλου που με τη σειρά του επηρεάζει τον δικό σας μισθό. Αν του τα στερήσετε, θα σας τα στερήσει και εκείνος.

Σε αυτόν τον φαύλο κύκλο, πολλοί θα πουν πως στο τέλος θα ξαναέρθει ισορροπία, όπως ισορροπία είχαμε και τόσο καιρό, πως κινούμαστε τόσο καιρό πάνω σε γραμμές ισορροπίας. Το θέμα μου είναι πως αυτή η ισορροπία που θα επέλθει, θα είναι πολύ πιο κάτω από την σημερινή ισορροπία και δυστυχώς, πολλοί από μας δεν θα τα καταφέρουν ούτε καν να την δουν. Δεν είμαστε μαθημένοι με στερήσεις, δεν είμαστε σαν την γενιά των παππούδων μας που η στέρηση ήταν ο τρόπος ζωής και η αφθονία η εξαίρεση. Είμαστε καλοπερασάκηδες, ευθυνόφοβοι, τεμπέληδες, φοβητσιάρηδες και πάνω απ’ όλα, δεν έχουμε καμία διάθεση να το αλλάξουμε αυτό. Καμία όρεξη για ζωή, για δημιουργία, για δουλειά.

Ξέρω πως αρκετοί θα με σχολιάσετε αρνητικά, άλλοι δεν θα μπείτε καν σε αυτή την διαδικασία. Το σίγουρο όμως είναι πως όλοι μας θα δυσκολευτούμε πολύ για να περάσουμε και από αυτήν την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε και σίγουρα δεν θα βγούμε αλώβητοι.

> Ksidias Yiannis < > uzuburu-buru.blogspot.com <
***Try to live your edreams, to rule your fears...***

10 Comments »

  • re file ego ksereis eimai panta prothimos na se krakso alla tora den eimai poli sigouros oute oti katalava ti les oute oti les malakies....

    opotenes????

    alla an to paroume statistika tote sigoura les malakies....

  • θα απαντησω στις κακοηθεις λεξεις σου που με τα βιας συντασουν προταση και που σε καμια περιπτωση δεν βγαζουν νοημα, και θα σου πω πως ολους αυτουσ που θυμωμαστε και που ημνουμε για τα επιτευματα τους, τις δημιουργιες τους και τα γνωμικα τους, οι συγχρονοι τους τους περιφρονουσαν και τους χλεβαζαν... :Ρ

  • malaka simvouli....
    min tin pineis kai grafeis sto blog!!!!

  • Στην προτελευταία παράγραφο υπάρχουν 2 πραγματάκια σοβαρά που αξίζει κανείς να σχολιάσει. Πράγματι έχουμε μεγαλώσει με πολύ καλές συνθήκες, με αρκετά υλικά αγαθά, με πολύ προστασία από το οικογενειακό περιβάλλον. Αλλά προς τι τόση απογοήτευση; Μια χαρά όρεξη για ζωή και δημιουργία έχουμε. Απλά δεν θέλουμε να στερούμαστε πράγματα που εν ετει 2008 θεωρούνται αυτονόητα. Είναι πολυτέλεια σήμερα να έχει κάποιος τη δουλιά του, ένα διαμερισματάκι για να ζει, ένα αυτοκίνητο για τις μεταφορές του; Είναι καλοπερασάκιας όποιος θέλει να έχει αυτά τα αυτονόητα; Στο επίπεδο που βρίσκεται η παραγωγή και η τεχνολογία αυτά θα έπρεπε να είναι τα ελάχιστα. Η αξιοπρεπής ζωή με λίγα λόγια. Τι να κάνουμε; Να γυρίσουμε στο '40 και να τρώμε από τα σκουπίδια για να λεμε ότι ταλαιπωρηθήκαμε κι εμείς και ότι δεν είμαστε "βολεμένη" γενιά; Βεβαίως και υπάρχουν αρνητικά σημεία στο χαρακτήρα μας όπως ότι τα θέλουμε όλα στο πιάτο, αλλά έτσι μεγαλώσαμε λίγο-πολύ. Αν σφίξουν τα πράγματα θα προσαρμοστούμε στις συνθήκες. Δεν πρόκειται να το βάλουμε στα πόδια. Οι συνθήκες μετατρεπουν ακόμη και τον πιο "καλοπερασάκια" σε αγρίμι.

    Στις υπόλοιπες παραγράφους δεν έχω πιάσει το νόημα. Δεν μπορώ να καταλάβω αν είναι χιούμορ ή σοβαρά τα όσα λες. Πάντως, μπορεί να υπάρχει παγκοσμίως μία οικονομική κρίση, αλλά δεν ξέρω αν θα χρειαστεί να καλλιεργούμε δικά μας φρούτα και λαχανικά για να επιβιώσουμε. Η γιαγιά μου πάντως στο χωριό το κάνει αυτό εδώ και χρόνια γιατί η σύνταξη πάει όλη στα φάρμακα και τους γιατρούς. Οπότε τι κρίση...Αιωνίως υπάρχει κρίση και λιτότητα για τη μεγάλη μάζα των εργαζόμενων και των συνταξιούχων...

    ΥΓ: Ούτε τον άσσο της Εθνικής δεν έπιασες! :-)

  • Πραγματικα δεν κατηγορω κανεναν για την ευκολη ζωη που κανει, γι' αυτο το λογο μιλαω στο β' πληθυντικο. Βαζω και τον εαυτο μου συμμετοχο - συνενοχο για αυτο που θα ζησουμε σε λιγο καιρο...

    Αυτο που θελω ειναι να δωσω τροφη για σκεψη αφενος και αφετερου να δηλωσω το γεγονος πως λογω του ευκολου τροπου ζωης μας, θα μας ειναι πραγματικα πολυ δυσκολο να στερηθουμε οτι ειχαμε τοσο καιρο σε αφθωνια.

    Ξερετε πολυ καλα πως οτι συμβαινει τωρα στην Αμερικη και την Αγγλια, θα συμβει σε ολες τις χωρες του κοσμου. Σε αλλες στην ιδια ενταση, σε αλλες σε μικροτερη και σε αλλες σε μεγαλυτερη. Εκτος αυτου, αυτο που συμβαινει τωρα στην Αμερικη - Αγγλια, ειναι η αρχη, οπτε εχουμε να δουμε πολλα ακομα. Μιας και υπαρχη μια διαφορα φασης απο αυτο που ζουν τωρα με το ποτε θα το ζησουμε εμεις, γι' αυτο λεω, ματια ανοιχτα, ουτως ωστε να εχουμε παραδειγματα για να κρινουμε καλυτερα την τυχη μας.

    Ελπιζω, τελος, αυτο που ειπε ο Κωστακης, οτι δηλαδη εμας θα μας αγγιξει επιδερμικα ολη αυτη η κριση, να ειναι ΑΛΗΘΕΙΑ. Ελπιζω και ευχομαι να βγει αληθινος.

    Υ.Γ. Η εθνικη στενοχωρισε με την εμφανηση της. Αυτο μονο.

  • aaa eixe pei oti tha erthei assos???tote sigoura xoumor ekane!!!xixi

    pantos stepas simfonoume apolita

  • @ don quixote: ξερεις πολυ καλα πως τα επιπεδα θυληκης αλκοολης στο αιμα μου ειναι πολυ χαμηλα εδω και καιρο... Δεν πινω ή για την ακριβεια, οταν πινω (σπανια πλεον) πινω ελαχιστα...

    Και στο στοιχιμα, εχασα το τελικο, αλλα εβγαλα απο την ανατροπη :)

  • Τωρα νομίζω ότι πιάνω κάπως καλύτερα αυτό που θες να πεις.

    Σωστός προβληματισμός. Πάντως ανεξαρτήτως του αν θα μας ακουμπήσει η κρίση ή του αν θα είναι τόσο καταστροφική όσο λες, νομίζω ότι η γενιά μας που μεγαλώνει με ανέσεις μέχρι τα 25, ούτως ή άλλως έχει πρόβλημα προσαρμοστικότητας στις άγριες συνθήκες της ζωής όταν πια φεύγει από το προστατευτικό περιβάλλον της οικογένειας. Βγαίνουμε στην αγορα εργασίας και τρώμε τη μία σφαλιάρα μετά την άλλη. Οπότε νομίζω ότι είναι σωστός ο προβληματισμός σου αλλά υπάρχει ανεξαρτήτως της περιβόητης "κρίσης".

    Τώρα για το αν θα πεινάσουμε έτσι όπως το παρουσιάζεις δεν το ξέρω. Εγώ λέω να έχουμε τα μάτια και τα αυτιά ανοιχτά όχι μόνο για να αντέξουμε (να αμυνθούμε δηλαδή) αλλά και για να επιτεθούμε! Γιατί αν είναι με την κρίση αυτή να φτάσουμε στο σημείο να μην έχουμε να φάμε και να κινδυνεύει η επιβίωσή μας, τότε μάλλον θα πρέπει να ξανασκεφτούμε το αν θα πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε το ίδιο κοινωνικοοικονομικό σύστημα, το οποίο είναι καταδικασμένο από τη φύση του να φέρνει περιοδικές κρίσεις και δυστυχία...

    Αυτά!

  • Μπορει εγω και εσυ και αρκετοι μαζι με εμας, να μην πεινασουμε... να προσαρμοστουμε...

    Το θεμα ειναι πως αρκετοι Ελληνες, ανθρωποι που τους βλεπουμε καθε μερα στον δρομο, μπορει και συγγενεις μας, να δυσκολευτουν παρα παρα πολυ... Μην κοιτας το τωρα... Δες το αυριο και αυτο που θα ερθει μεχρι τα χριστουγεννα.

    Θες να σου πω τιτλους στα κεντρικα δελτια ειδησεων; Θα ειναι δυσκολες "γιορτες" και ακομα πιο δυσκολη η αρχη για το 2009...


    Οσο για το πολιτικο συστημα, μπορουμε να το συζητησουμε σε αλλη θεματικη ενοτητα, αλλο αρθρο. Παντως να ξερεις πως εκει και αν θα υπαρχουν διαφωνιες...

  • gravatar Ανώνυμος
    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

Λίστα ιστολογίων

Powered by Blogger. Theme: TheBuckmaker, Kredit online, Tyrol. Converted by Wordpress To Blogger for WP Blogger Themes. Sponsored by iBlogtoBlog.