Λυγίζουν οι περήφανοι Βάσκοι;



Το σύγχρονο ποδόσφαιρο έχει εμπορευματοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε κάθε συναισθηματισμός,ρομαντισμός ή "ιδεολογία" να μοιάζουν σχεδόν με γραφικότητες.Πολλοί κατατάσσουν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στις 3 πιο κερδοφόρες επιχειρηματικές δραστηριότητες μετά το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων.Το βλέπουμε καθημερινά άλλωστε ότι οι μεγάλες ομάδες δεν είναι τίποτε άλλο παρά τεράστιες επιχειρήσεις,με τρελά κέρδη,οι οποίες διαχειρίζονται ποσά που στο άκουσμά τους και μόνο μας πιάνει ίλιγγος.

Παρολαυτά,εμείς οι ποδοσφαιρόφιλοι είμαστε απόλυτα ρομαντικοί.Γι’αυτό άλλωστε βρίσκουμε το ποδόσφαιρο ως "το ωραιότερο από τα δευτερεύοντα πράγματα της ζωής μας".Διότι αν δεν το βλέπαμε ρομαντικά και κάναμε μια ανάλυση σαν αυτή της παραπάνω παραγράφου,θα χάναμε κάθε ενδιαφέρον και κυρίως κάθε αγνό αίσθημα για το άθλημα αυτό και τα παρεπόμενά του.Πιστεύουμε ακόμα στη φανέλα,στο αλήτικο ποδόσφαιρο,στο ότι οι ομάδες είναι κατι παραπάνω από επιχειρήσεις και πρεσβεύουν ολόκληρες "ιδέες" και άλλα τέτοια.

Στα πλαίσια αυτού του ρομαντισμού ή-πολλές φορές-αυτής της ιδεολογικοποίησης στο ποδόσφαιρο,οι ομάδες αποκτούν από τους φιλάθλους χαρακτηρισμούς που φαινομενικά καμία σχέση δεν έχουν με το ποδόσφαιρο σαν άθλημα.Η Ρεάλ Μαδρίτης για παράδειγμα είναι "η ομάδα του δικτάτορα Φράνκο" και του βασιλιά,συνεπώς (στην Ελλάδα τουλάχιστον) είναι ψιλοντροπή να δηλώνει κανείς οπαδός της.Αντίστοιχα η Μπαρτσελόνα είναι η "προοδευτική" ομάδα που προέρχεται από την αυτόνομη και περήφανη Βαρκελώνη και δεν σκύβει το κεφάλι στο Βασιλιά.Στην Ιταλία,η Λιβόρνο είναι η ομάδα των ''αριστερών'',η Λάτσιο είναι η ομάδα των συντηρητικών ρατσιστών και η Νάπολι είναι η ομάδα των περήφανων φτωχών του υποβαθμισμένου Νότου.Αντίστοιχοι χαρακτηρισμοί υπάρχουν για την Σαν Πάουλι και τη Χάνσα Ρόστοκ στη Γερμανία,για την Παρτιζάν και τον Ερυθρό Αστέρα στη Σερβία και πάει λέγοντας.



Αφορμή για τις παραπάνω σκέψεις στάθηκε η είδηση (που διάβασα στο sport24 και στη Marca) ότι η ομάδα-σύμβολο για τους Βάσκους,η Αθλέτικ Μπιλμπάο,σκέφτεται μετά από 110 χρόνια περηφάνιας να βάλει φέτος για πρώτη φορά διαφήμιση στη φανέλα της. Η ομάδα αυτή είναι κυριολεκτικά (και όχι απλά ρομαντικά και θεωρητικά) ταυτισμένη με μια συγκεκριμένη ιδέα:την ιδέα της πλήρους ανεξαρτητοποίησης της ''Χώρας των Βάσκων''(Βασκωνία) από την Ισπανία.Ο αγώνας που κάνουν οι Βάσκοι εδώ και χρόνια για την ανεξαρτητοποίησή τους διεξάγεται με φανατισμό και χρησιμοποιώντας κάθε είδους μέσο(από την τρομοκρατία της ΕΤΑ μέχρι πολιτικά μέσα). Ένα από τα μέσα αυτά είναι και το ποδόσφαιρο καθώς η Αθλέτικ Μπιλμπάο έχει επιλέξει εδώ και χρόνια να είναι ομάδα-αντάρτισσα:ειναι από τις ελάχιστες παγκοσμίως (μαζί με την Μπαρτσελόνα) που δεν καταδέχεται να βάλει διαφήμιση στη φανέλα της και επίσης δεν καταδέχεται να έχει στις τάξεις της παίκτες που να μην είναι Βάσκοι(δεν έχει ούτε έναν παίκτη που να μην προέρχεται από τη μικρή αυτή περιοχή της Ισπανίας!).Οι ιδιαιτερότητες αυτές της Μπιλμπάο έχουν να κάνουν με αυτό το πνεύμα "καθαρότητας" και ανεξαρτησίας που θέλουν να βγάζουν προς τα έξω.Είναι σαν να φωνάζουν "εμείς κύριοι είμαστε ικανοί να τα βγάζουμε πέρα μόνοι μας,άρα είμαστε άξιοι της ανεξαρτησίας που ζητάμε"!Μάλιστα τα έχουν καταφέρει θαυμάσια.Σε ένα τόσο δύσκολο πρωτάθλημα όσο το ισπανικό έχουν καταφέρει,παρόλους τους (αυτο)περιορισμούς που αναφέρω παραπάνω,να κατακτήσουν 8 πρωταθλήματα Ισπανίας και 23 Κύπελλα φιγουράροντας ανάμεσα στις πρώτες ομάδες της χώρας με βάση τους τίτλους.Επίσης έχουν καταφέρει να είναι η μόνη ομάδα μαζί, με την Ρεάλ Μ. και την Μπάρτσα, που δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ στην δεύτερη κατηγορία μέσα στα 110 χρόνια της ιστορίας της(από τις παλαιότερες ομάδες της Ισπανίας)!

Χάρτης: H μικροσκοπική "Χώρα των Βάσκων" στον ισπανικό βορρά (τονισμένη με κόκκινο).



Όλα αυτά τα έχουν καταφέρει πηγαίνοντας κόντρα στους αμείλικτους νόμους του σύγχρονου ποδοσφαίρου,που δεν είναι άλλοι από τους νόμους της αγοράς.Για να δούμε λοιπόν.Μήπως ήρθε η ώρα να "λυγίσουν" και οι περήφανοι Βάσκοι βάζοντας για πρώτη φορά διαφήμιση στη φανέλα;

ΥΓ:Στο θέμα αναφέρεται και ο φίλος Sebastien στο footballtalk.gr.Για να δείτε το άρθρο του πατήστε εδώ.Επίσης,στο θέμα αναφέρεται και το μπλογκ "αντίδραση και σεξ" .Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το άρθρο του.

10 Comments »

  • Άκουσα πρώτη φορά για αυτήν την ομάδα το 1987. Είχε κληρωθεί με την ΑΕΚ στον πρώτο γύρο του Ουέφα. Η ΑΕκ τότε δεν είχε παίκτες αξίας (εκτός από τον τεράστιο Μανωλά). Παρόλα αυτά , νίκησε 1-0 στην Ελλάδα με γκολ του Πίττα και πήγε Ισπανία με ελπίδες πρόκρισης. Όταν μπήκε στο "΄κλουβι" κατάλαβε τι εστι Αθλέτικ. Το 4' έχανε 2-0.

  • gravatar Ανώνυμος

    Μόλις είδα ότι έχετε γράψει και σεις για τη Μπιλμπάο και χάρηκα πολύ! Κι εγώ σε αυτό το θέμα αναφέρθηκα σήμερα, μπορείτε να διαβάσετε τη γνώμη μου εδώ:

    http://www.footballtalk.gr/?p=35

  • @alexandros:Γειά σου Αλέξανδρε.Δυστυχώς δεν έχω δει ποτέ την Αθλέτικ Μπιλμπάο ούτε καν στην τηλεόραση.Θα ήθελα πολύ να δω αυτό το κλίμα που επικρατεί στην έδρα της.Εσύ είσαι τυχερός γιατί την έχεις δει παλιότερα που είχε πολύ καλύτερη ομάδα σε σχέση με τα τελευταία 2-3 χρόνια.

    Δύο γκολ στα πρώτα 4 λεπτά ε;Εντυπωσιακό!Φαντάζομαι την ατμόσφαιρα στο γήπεδο...

    @sebastien:Το διάβασα το άρθρο σου.Είναι πολυ καλό!Είχαμε την ίδια έμπνευση συμπτωματικά.Πάντως έγραψα 2 κουβέντες με αφορμή αυτήν την ανακοίνωση για τη χορηγία στη φανέλα,αλλά θα ήθελα σε άλλη ευκαιρία να γράψω κάποια πράγματα παραπάνω γι’αυτήν την ομάδα.Φέτος νομίζω κλείνει 110 χρόνια ζωής,οπότε ίσως φτιάξω ένα αφιερωματάκι τους επόμενους μήνες.

  • gia xara ....

    i'm back molis...(tha mathete perissotera sintoma)

    i Bilbao einai mia apo tia adinamies mou sto ispaniko protathlima mata tin Barca kai tin atletico...

    mia parenthesi giati eipes kati gia ti barca mou afinei iponooumena... i barcelona exei xorigo tin unisef kai den plironete apo aytio ti xorigia alla plironei kai episei i persi i propersi aperipse mia apistefti protasi apo tin kineziki kivernisi gia na diafimisei tous olimpiakous agones

    gia tous vaskous na po oti perimeno pos kai pos na aneksertitopoiithoin hgia na ginei diethnis kai o Josu "Mpampis" Serriegi

    Me tous dikous mas tous "vaskous" ekei kato stin kriti ti tha ginei?tha aneksartitopoiithoun?

  • Αυτά που γράφεις για την Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα, θα πρέπει μάλλον να τα μάθεις καλύτερα. Είναι δυστυχώς λίγο διαφορετικα τα πράγματα.. Δεν είναι και τόσο καθαρή η Μπάρτσα. Πρέπει να μάθεις για την ιστορία της Ισπανίας περισσότερα. Δεν υπάρχει ομάδα βασιλικών και ομάδα αριστερών, πρέπει να το καταλάβεις. Επίσης, πρέπει να μάθεις οτι όλοι αυτοί είναι ίδια φυλή. Οτι και να λένε... Τεράστια ιστορία, δεν προλαβαίνω τώρα. Μόνο οι βάσκοι είναι μπερδεμένη φυλή,όλοι οι άλλοι είναι το ίδιο.

  • @don Quixote:Έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτό που λες για την Μπάρτσα.Είναι δικό μου λάθος.Θα το διορθωσω.Η αλήθεια είναι ότι είχα ακούσει πέρυσι ότι ψήνονται στην Μπάρτσα να βάλουν χορηγό και έμεινα με την εντυπωση ότι έβαλαν,χωρίς να δω ότι από την Γιούνισεφ όχι απλά δεν πληρώνονται αλλά πληρώνουν κιολας.Θα το διορθώσω.Το είδα και στο αρθρο του Sebastien.Φυσικά και δεν ήθελα να αφήσω υπονοούμενα.Απλά είχα λάθος ενημέρωση.

    Καλώς μας ήρθες πίσω μαυρισμένε don Quixote.Περιμένουμε λεπτομέρειες...

    @coachp:Πολύ κακώς με διορθώνεις διότι για να διορθώσεις κάποιον πρέπει αυτός ο κάποιος να έχει πάρει θέση.Εγώ δεν πήρα θέση!Δεν είπα ότι "η Μπαρτσα είναι η ομάδα των αριστερών και η Ρεάλ είναι η ομάδα του Βασιλιά".Εγώ είπα ποιά είναι η αντίληψη που κυριαρχεί στους Έλληνες φιλάθλους.Είπα ξεκάθαρα στο ποστ ότι οι ομάδες παίρνουν από τους φιλάθλους χαρακτηρισμούς που δεν έχουν σχέση ούτε με το ποδόσφαιρο ούτε είναι ιστορικά σωστες.Επίσης δεν είπα στον ποστ μου ότι είναι διαφορετικές φυλές οι Καταλανοί με τους υπόλοιπους κτλ.Για την ακρίβεια δεν ήταν στόχος μου να κάνω ιστορική ανάλυση.Είπα μερικές σκέψεις με βάση τη χορηγία της Μπιλμπάο με βάση το τι πιστεύει ο Έλληνας φίλαθλος.Δεν είπα ότι υποστηρίζω αυτούς τους χαρακτηρισμούς που αποδίδονται στις ομάδες.

    Η ιστορία,η γεωγραφία και η πολιτικη είναι απο τις αδυναμίες μου.Για την Ισπανία το έχω ψάξει αρκετά το θέμα.Ο ισπανικός εμφύλιος ειδικά είναι από τα θέματα που αγαπώ να διαβάζω και να μαθαίνω.Φυσικά μπορεί να έχεις παραπάνω γνώσεις από μένα,αλλά εγώ σε αυτό το ποστ δεν πήρα θέση και δεν υποστήριξα ότι το να λεμε "η Μπάρτσα είναι η καθαρή ομάδα η γαμάτη" είναι σωστό και ιστορικά ακριβες.Κάθε άλλο...


    Όντως είναι τεράστια ιστορία που δεν είχα πρόθεση να ανοίξω σε αυτό το ποστ.

  • Πολύ ωραίο το άρθρο! Υπάρχουν μερικές ομάδες - ιδέες. Κι εγώ δεν μπορώ να φανταστώ την Αθλέτικ Μπιλμπάο με χορηγό στη φανέλα, αλλά να που για όλα τα πράγματα υπάρχει ένα τέλος.
    Επίσης, συμφωνώ πως η γενικότερη αίσθηση είναι ότι η Μπάρτσα είναι προοδευτική ομάδα, ασχέτως αν τελικά αυτό δεν ισχύει.


    ΥΓ. Ισοπεδωτικός ο coachp έρχεται να χαλάσει ένα τόσο προσεγμένο ποστ, χωρίς μάλιστα να μπει στον κόπο να εξηγήσει και να τεκμηριώσει τα λεγόμενά του (δεν τον αμφισβητώ, απλώς το σχόλιο είναι ελλειπές χωρίς τις πρέπουσες διευκρινίσεις).

    YΓ1. Καλά τι κολλητιλίκια είναι αυτά με ΠΑΟΚ; Ενα ακόμα παίκτη σας να πάρουμε και με το χρήμα που θα πέσει σας έχουμε φτιάξει για ...θάνατο στη νέα σεζόν! ;-)

  • @gatti:Σ’ευχαριστώ πολύ!Συμφωνούμε απόλυτα.Αυτο ακριβώς ήθελα να πω κι εγώ:ότι οι φίλαθλοι δίνουμε κάποιο "περιτύλιγμα" στις ομάδες,είτε ιδεολογικό είτε οτιδήποτε άλλο εξωγηπεδικό,ώστε να ταυτιζόμαστε με αυτές και να ζούμε λίγο πιο ρομαντικά το ποδόσφαιρο.Κάτι τέτοιο ισχύει στην Ελλάδα με την Μπάρτσα χωρίς να είναι όμως σωστό και ιστορικά ακριβές.Υπάρχει στην Ελλάδα η αίσθηση ότι η Μπαρτσα είναι η ομάδα που αντιτίθεται στην αναχρονιστική βασιλεία κτλ κτλ.Αυτό είπα,νομιζω αρκετά ξεκάθαρα.Ότι είναι μια αίσθηση που κυριαρχεί ανάμεσα στους Έλληνες φιλάθλους και τίποτε παραπάνω.

    Σχετικά με τις σχέσεις ΠΑΟ-ΠΑΟΚ φέτος υπάρχουν πολλά που μπορούμε να πούμε και ακόμη περιισσότερα να υποθέσουμε.Πάντως διακαιώνονται μάλλον όσοι έλεγαν ότι τα λεφτά για Χριστοδουλόπουλο ήταν πολλά και ότι είχε συμφωνηθεί η παραχώρηση και του Μελίσση.Εγώ ήμουν σε αυτούς που πίστευαν ότι ο Μελίσσης θα έφευγε για ΠΑΟ τον Γενάρη.Όσο έβλεπα όμως ότι ο ΠΑΟ δεν βρίσκει αμυντικό,άρχισα να πείθομαι ότι θα έφευγε τώρα.Και όταν είδα ότι ο Σάντος δεν τον επέλεξε στους 3 αρχηγούς πείστηκα ακόμη περισσότερο.Δεν ξέρω.Πάντως έχω το διακαίωμα να είμαι δύσπιστος ως προς τα χρήματα που λέγεται ότι πήραμε.Δεν το πολυπιστεύω ότι πήραμε 2,2 στο χέρι για Χριστοδ και 2 ακόμη για Μελίσση συν τη χορηγία της εταιρίας του Βγενό.Αν όντως πήραμε τόσα φράγκα τότε μαγκιά του του Ζαγορ.Καλά έκανε και τους έδωσε τους παίκτες.Αλλά δεν το πολιπιστεύω.

    Τεσπα.Μπορούμε να πούμε πάρα πολλά για το θέμα.Μετά την υπογραφή του Πάμπλο Γκαρσία(την Τετάρτη ελπίζουμε) θα ανεβάσω θέμα με τις απόψεις μου για το πως κινηθηκε ο ΠΑΟΚ από τη λήξη της περασμένης σεζόν μέχρι και τώρα.Εκεί θα μπορούμε να τα κουβεντιάσουμε καλύτερα.

  • Κι εγώ τα βρίσκω πολλά, υπερβολικά πολλά και θα μπορούσα να σκεφτώ ότι τα "φούσκωσε" ο Ζαγόρ για να μην υπάρξουν αντιδράσεις. Ομως, βλέπεις ότι ο ΠΑΟΚ έχει άνεση στις μεταγραφές, το χρήμα δεν κρύβεται. Και δεν μπορεί να κινείται μόνο με τα λεφτά που πήρε από τον Σικαμπάλα. Από την άλλη, ο Σάντος μετά το φιλικό στην Κατερίνη είπε ότι η ομάδα πάει για μια ακόμα μεταγραφή και προφανώς εννοούσε τον κεντρικό αμυντικό, άρα οι διεργασίες για την μεταγραφή Μελίσση είχαν γίνει.


    Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς έχει συμβεί. Μόνο υποθέσεις κάνουμε.

  • @gatti, η ιστορία της Ισπανίας είναι τεράστια και το να κάτσω να γράψω όλα αυτά που συνέβησαν θα μου πάρει πολύ χρόνο και ατελείωτα σεντόνια. Κι απο την στιγμή που κατάλαβα λάθος και νόμισα οτι η αίσθηση του κόσμου είναι και η αίσθηση του @ Stepa @, και ζητώ συγγνώμη για αυτό, ε, δεν θα κάτσω να τεκμηριώσω τις απόψεις μου πάνω σε αυτό το θέμα...

    Απο την πλευρά μου το μόνο που έχω να τονίσω, είναι, οτι όλα ξεκίνησαν μια πολύ αρχαία εποχή, όταν ο βασιλιάς της Καστίλλης παντρεύτηκε την βασίλισσα της Καταλωνίας. Τα βασίλεια τότες ήτο 6, μαζί με αυτό της Αραγονίας (πορτογαλία). Ίδιος λαός κι αυτοί.

    Μόνο οι Βάσκοι έχουν δικαίωμα να μιλάνε για διαφορετικότητα, μια και υπάρχουν πολλοί πρόσφυγες απο τον Καύκασο, εξ ου και η διάλεκτός της με τα στοιχεία που παραπέμπουν προς Ρωσσία μεριά. Αλλα, στην βάση τους, ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΙΒΗΡΕΣ... ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ, ΟΛΟΙ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ. Και οι ΑΧΑΙΟΙ και οι ΑΘΗΝΑΙΟΙ...

    Τέλος, το μόνο που θα σας πω, είναι οτι ένας απο τους κολλητούς μου έκανε μεταπτυχιακό και διδακτορικό στην Ιστορία της Ισπανίας, έμενε στην Βαρκελώνη, ήταν Μπαρτσελόνα, και τέλος, ξενέρωσε με την Μπάρτσα...

    Και ένα στοιχείο που θα πρέπει να μελετήσετε. Με τα εκατομύρια που παίζονται, ξεχάστε τους ρομαντισμούς του ποδοσφαίρου. Μιλάω για τα εκατομύρια που δίνονται για τους φόρους προς το Ισπανικό κράτος απο την πιο ευφορή περιοχή της Ισπανίας, την Καταλωνία.... Ο ΝΟΩΝ . . . .

Λίστα ιστολογίων

Powered by Blogger. Theme: TheBuckmaker, Kredit online, Tyrol. Converted by Wordpress To Blogger for WP Blogger Themes. Sponsored by iBlogtoBlog.