Ελληνικό Πανεπιστήμιο - Μια άλλη όψη...

Όταν ακούει κάποιος την λέξη "Πανεπιστήμιο" ή "Πολυτεχνείο", ο νους του ανατρέχει σε εικόνες όπως :

(Πανεπιστημιούπολη στο Michigan)


(Πανεπιστήμιο Βρυξελλών)



ή για να έρθουμε κοντύτερα :

(Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

(Πανεπιστήμιο Πατρών)

(Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)



πάντως, σε καμία περίπτωση δεν σου έρχονται εικόνες σαν και αυτές :


(Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο)

{κόκκινο βελάκι : πρώην χώρος στέγασης ψησταριάς - ψητοπωλείου - σουβλατζίδικου.
μπλε βελάκι : πρώην χώρος στέγασης μανάβικου. Νιν χώροι στέγασης καταστήματος ζωοτροφών, κάβας ποτών, ζαχαροπλαστείου, ψιλικατζίδικου και ο πρώην χώρος μανάβικου που είναι προς ενοικίαση.
κίτρινο βελάκι : καφετέρια - bar, ψαράδικο, κρεοπωλείο - τυροπωλείο, τρεις μικρές αίθουσες του τμήματος με θέα το αιγαίο / Τουρκία με μόλις 20 μ. από την θάλασσα μεσολαβώντας εθνική οδός.} (Ότι ανέφερα είναι 100% αλήθεια, χωρίς καθόλου δόση υπερβολής ή ειρωνείας. Μπορείτε να βρείτε σχετικές πληροφορίες στο http://www.fme.aegean.gr/ στην ενότητα "χώροι και πρόσβαση".)

(Χώρος Πανεπιστημίου Αιγαίου προορισμένος να στεγάσει μελλοντικά, την Πανεπιστημιούπολη Χίου)

Πλέον η λύση του προβλήματος έχει δρομολογηθεί και από τον Σεπτέμβρη του 2009, θα λυθεί προσωρινά με την ενοικίαση άλλου συγκροτήματος, πιο καινούργιου, με περισσότερους χώρους για εργαστήρια, χωρίς τις πολυτέλειες και τις ευκολίες του προηγούμενου κτιριακού συγκροτήματος, που παρείχε στους φοιτητές την δυνατότητα, στα διαλείμματα να κάνουν τα ψώνια του σπιτιού και να "χτυπάνε" και δυο δύπιτα με πολύ τζατζίκι.

Δυστυχώς όμως, μόνιμη λύση δεν πρόκειται να δοθεί, τουλάχιστον όχι πριν γεράσω, καθώς δεν είναι μόνο η σχολή μου που δεν έχει δικά της κτήρια, αλλά και οι υπόλοιπες που βρίσκονται στο νησί της Χίου, πλην του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων. Ο λόγος; η γραφειοκρατεία και η αδιαφορία των κρατικών μηχανισμών. Τι σημαίνει αυτό : ο χώρος που θα μπορούσε να κατασκευαστεί μια ονειρεμένη πανεπιστημιούπολη, λόγω της ηλικίας του, δεν μπορεί να κατεδαφιστεί, παρά μόνο να αναπαλαιωθεί. Για να αναπαλαιωθεί, δεν δίνει το κράτος λεφτά και για να κατεδαφιστεί, δεν δίνει άδεια η αρχαιολογική υπηρεσία... Άντε βγάλε εσύ άκρη...

Κωμικοτραγικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός, ότι δεδομένου της υπάρχουσας κατάστασης, το Υπουργείο Παιδείας σκοπεύει να "ανοίξει" και νέο τμήμα στο νησί, τμήματος τουρισμού, με την παράλληλη μείωση στο 1/3 των ήδη κονδυλίων για λειτουργικά έξοδα (χαρτιά, υπολογιστές, κιμωλίες, μαρκαδόρους κλπ) και κατά 1/2 των κονδυλίων για συμβασιούχους καθηγητές και διοικητικούς υπαλλήλους. (εδώ να αναφέρω ότι τα 2/3 των καθηγητών μας και τα 3/4 των διοικητικών υπαλλήλων είναι συμβασιούχοι.) Και πριν προλάβετε να πείτε ότι αυτό είναι καλό, γιατί προφανώς θα αυξηθούν οι μόνιμοι καθηγητές, να αναφέρω πως τα κονδύλια για τους μόνιμους καθηγητές θα παραμείνουν σταθερά.

Τέλος, λίγο πριν πω αυτά που πραγματικά θέλω και με οδήγησαν στο να γράψω αυτό το post, να αναφέρω ακόμα κάτι, για την σχολή μου. Αυτή την στιγμή, έχει περί τους 100 αποφοίτους, στα 9 χρόνια λειτουργία της. Όντας πενταετής σχολή και τελειώνοντας κάποιος από την σχολή μου, βγαίνει στην αγορά εργασίας "ξεβράκωτος" καθώς θα πάρει τα ίδια χρήματα με κάποιον που τελείωσε μια τετραετή σχολή. Και για να φέρω ένα παράδειγμα, εγώ θα μπορώ να κάνω οικονομοτεχνικές μελέτες και να παίρνω 700 ευρώ, τα ίδια που θα πάρει κάποιος που τελειώνει Διοίκηση Επιχειρήσεων (4 χρόνια) και κάνοντας την μισή δουλειά (δεν μπορεί να κάνει τεχνική μελέτη). Εκτός αυτού, εκείνος γράφετε στο οικονομικό επιμελητήριο και έχει διαφορετική σύμβαση εργασίας, ενώ εγώ δεν γράφομαι πουθενά και έχω την γενική σύμβαση εργασίας, την ίδια που υπογράφει και κάποιος που δεν έχει πάει σε πανεπιστήμιο / πολυτεχνείο.

Από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας της σχολής, γίνονται προσπάθειες ένταξης των αποφοίτων της σχολής μας στο Τ.Ε.Ε.

που και εκεί δεν θα έχουμε κανένα δικαίωμα υπογραφής. Θα πληρώνουμε μόνο τις εισφορές, θα μπορούμε να κάνουμε χρήση της σύμβασης εργασίας του και να πάρουμε την σύνταξη του ΤΣΜΕΔΕ. Αλλά από υπογραφή, ούτε λόγος...




Για να φτάσω σε ένα συμπέρασμα λοιπόν :
Αλήθεια, ποιος φταίει για τις πολιτικές που ακολουθούνται τόόόόσα χρόνια για την παιδεία?

Ποιος φταίει που στην ίδια κατάσταση που είναι η σχολή μου, είναι άλλες τόσες?

Ποιος φταίει για την σπορά χιλιάδων σχολών ανά την Ελλάδα, με μόνιμη καραμέλα την "αποκέντρωση" και την "ενίσχυση της περιφέρειας"?


Ποιος φταίει για την υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων?


Ποιος φταίει που φοιτητές σαν και εμένα, "σπαταλάμε" πέντε και έξι χρόνια από την ζωή τους, προσπαθώντας να γίνουν το αυριανό εργατικό δυναμικό που θα πάει την χώρα μπροστά και που τελειώνοντας την σχολή τους, θα έχουν τον ίδιο μισθό με εκείνους που δεν "ξόδεψαν" τόσα χρόνια?


Ποιος φταίει που φοιτητές σαν και εμένα, έχουν όνειρα και προσδοκίες για το αύριο, έχουν όραμα και όρεξη για δουλειά (σε αντίθεση με εσάς κοιλαράδες - τεμπέληδες βουλευτές) και κάνετε τα πάντα για να μας "πνίξετε" κάθε μας όρεξη για βελτίωση?


Ποια συντεχνία είναι εκείνη που φοβάται μην της πάρουμε την δουλειά εμείς οι 100?


Ποια συντεχνία φοβάται μην της πάρουμε κομμάτι από την τεράστια πίτα της?


Ποιοι είναι όλοι αυτοί που 10 χρόνια τώρα μας κοροϊδεύουν και μας υπόσχονται?

Τι σώι μαλάκες είμαστε και του λόγου μας που ανεχόμαστε να αλλάζουμε τα προγράμματα σπουδών μας, το όνομα της σχολής μας, την φύση της σχολής μας?



Μακρυά λοιπόν από μικροπολιτικά συμφέρωντα και χρωματισμούς, μακρυά από προσωπικές διαφωνίες και διαμάχες, πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε όλοι ότι το κοινό καλό πρέπει να μπεί πιο πάνω από το προσωπικό όφελος. Ίσως τότε όλοι μας γίνουμε καλύτεροι. Ίσως τότε όλα γύρω μας γίνουν καλύτερα.

4 Comments »

  • Καταρχήν είσαι προβοκάτορας διότι πας και βάζεις την φωτο των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθήνας, όπου δεν γίνονται μαθήματα, θέλοντας να δείξεις ότι εμείς οι φοιτητές του είμαστε σε γαμάτα κτίρια :-)) (σε πειράζω βεβαίως)

    Μιας και έθιξες τα θέματα υποδομής να μοιραστώ με τους αναγνώστες του μπλογκ τον καημό μου. Είμαι στο Οικονομικό Νομικής του Πανεπιστημίου Αθήνας. Όταν μπήκα στη Σχολή (υπενθυμίζω ότι η Νομική Αθήνας, τμήμα της οποίας είναι το δικό μου, είναι μία από τις σημαντικότερες σχολές της Ευρώπης με πααααρα πολλούς φοιτητές και είναι στο κέντρο της Αθήνας) έκανα μάθημα σαν πρωτοετής σε μια αίθουσα σχεδόν υπόγεια, με πάρα πολύ υψηλό ταβάνι (πράγμα καταστροφικό για την ακουστική), με έδρανα από την εποχή της χούντας και πιο πριν, χωρίς θέρμανση, χώρος ο οποίος χρησιμοποιούνταν επί χρόνια σαν νεκροτομείο! Όταν πήγα 2ο έτος έκανα μάθημα σε 4 διαφορετικά σημεία του κέντρου της Αθήνας. Από την Ευριπίδου μέχρι την Ιπποκράτους και από την Σοφοκλέους μέχρι τη Σόλωνος. Γυρνάγαμε από αίθουσα σε αίθουσα ανάμεσα σε μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα προσπαθώντας να προλάβουμε το επόμενο μάθημα με την ψυχή στο στόμα. Στο τρίτο έτος παρομοίως και χειρότερα. Το δε ιστορικό κτίριο της Σόλωνος ήταν ένα ερείπιο με σπασμένα παράθυρα (!) και κάναμε μάθημα ανάμεσα σε σκύλους και περιστέρια με το κρύο να ξυρίζει το χειμώνα! Όλα αυτά επειδή το πίσω μέρος της Νομικής είχε γκρεμιστεί με σκοπό να φτιαχτεί καινούριο. Με τη διαφορά ότι οι αρχές του Πανεπιστημίου έπαιξαν τα λεφτά της ανέγερσης του νέου κτιρίου στο Χρηματιστήριο (κατόπιν παρότρυνσης του κράτους βεβαίως) τα οποία και έχασαν!

    Ρωτάς ποιός φταίει. Θα σου πω τη γνώμη μου αν και δεν θα συμφωνήσεις. Φταίνε ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ τα κόμματα που κυβερνήσανε από τη μεταπολίτευση και δόθε (ΝουΔου-ΠΑΣΟΚ). Μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση των Παν/μίων φέρει επίσης η αγαπημένη μας Ευρωπαϊκή Ένωση. Με δικές της οδηγίες τα προαναφερθεντα κόμματα βάλθηκαν να κάνουν τα Παν/μιά μας ιδιωτικά με κάθε θυσία. Έτσι, βρήκαν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να πείσουν την κοινωνία ότι χρειαζόμαστε ιδιωτικά Παν/μια: απαξιωσαν, υποχρηματοδότησαν, κατακρεούργησαν, εντελώς ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ, τα δημόσια. Αυτό τους έδωσε τη δυνατότητα να βγαίνουν και να λένε "Κοιτάξτε το χάλι των δημόσιων Παν/μιων, μόνη λύση τα ιδιωτικά"! Το οποίο χάλι είχε δημιουργήσει η δική τους πολιτική! Μεγαλοφυές!

    Λοιπόν. Απλά πράγματα (κατά τη γνώμη μου). Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες από την ΕΕ (Μπολώνια, Λισαβώνα κτλ) που λένε κοντολογίς: κόψτε το λαιμό σας και κάντε τα Παν/μια ιδιωτικά για να αυξηθεί η "ανταγωνιστικότητα" της οικονομίας σας, αφαιρέστε δικαιώματα και κεκτημένα από το προπτυχιακό επίπεδο και πηγαίνετέ τα στο μεταπτυχιακό, βγάλτε αποφοίτους όχι μορφωμένους επιστήμονες αλλά "καταρτισμένους" αναλώσιμους υποψήφιους ανέργους. Η εκάστοτε κυβέρνηση ΜΠΟΡΟΥΣΕ να χρηματοδοτήσει σωστά το δημόσιο Παν/μιο, αλλά ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ. Συνειδητή επιλογή ενάντια στον απλό λαό με σκοπό την εξυπηρέτηση κάποιων μεγαλοκαρχαριών που αύριο-μεθαύριο (για να μην πω ήδη) θα βάλουν χέρι και στην Παιδεία βγάζοντας τρελά κέρδη.

    ΥΓ: Θα μου πεις (μάλλον) ότι φταίμε κι εμείς, ο καθένας από μας κτλ κτλ. ΟΚ, σύμφωνοι, αλλά σε ένα κοινωνικό πρόβλημα την πρώτη ευθύνη έχει πάντα αυτός που χαράζει "από τα πάνω" μία συγκεκριμένη εγκληματική πολιτική.

  • Στεργιο, θα σου πω οτι δυστυχως ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΦΤΑΙΜΕ, οχι μονο για την παιδεια, αλλα για οτι συμβαινει γυρω μας...

    Μπηκα και εγω στο τρυπακι και εσυ ακολουθησες σαν γνησιος ελληναρας (οπως θα εκανα και εγω σε αντιθετη περιπτωση) να ρωταω συνεχως "ποιος φταιει..." " ποιος φταιει... "

    και κλασικα λοιπον, φταιει ο προηγουμενος, του προηγουμενου, του προυγουμενου... και φτανουν ολα στο εγκυς παρελθον της χουντας και της μετεπολιτευσης...

    το πραγματικο ερωτημα ομως φιλε Στεργιο, ειναι "τι κανουμε εμεις?", τι κανουμε για να τα αλλαξουμε ολα αυτα που μας ενοχλουν? ολα αυτα που μας πειραζουν και δυσχερενουν τον τροπο ζωης μας? ολα αυτα που ολοι συμφωνουμε οτι πρεπει να αλλαξουν, αλλα που κανενας δεν κανει κατι γι αυτα?

    αυτο αν μπορεσουμε να αναλογιστουμε, ισως αναλαβουμε τις ευθυνες μας και κανουμε κατι για να διορθωσουμε τα αδιορθωτα...

    και κατι τελευταιο που ακουσα στην σχολη απο εναν καθηγητη... ομολογω πως ειναι απο τα πιο τρελα πραγματα που εχω ακουσει αλλα επειδη ειναι τοσο τρελο, ισως δουλεψει... βεβαια, η ιδεα ειναι ανοιχτη προς ολους... οποιος θελει μπορει να την παρει και να την προχωρισει...

    λεει λοιπον ο τυπος... : " ρε παιδια, ολο παραπονιεστε για τα κομματα, τα χρωματα και τα ονοματα που περνουν τις αποφασεις που καθοριζουν τον κοσμο σας... σαν ενοχλουν οι κυβερνησεις και οι κυβερνοντες... εσεις που εχετε ορεξη για αλλαγη, ορεξη και διαθεση για δουλεια και οραμα για ενα καλυτερο μελλον, μακρυα απο τα συμφεροντα που σας την σπανε μα πανω απ' ολα, περνατε τοοοοσες ωρες στους υπολογιστες χαζευοντας απο τις "κλειδαροτρυπες", γιατι λοιπον δεν φτιαχνετε ενα κομμα, ηλεκτρονικο. Να μαζευτειτε ολοι σας, οι "νεοι που ολοι φοβουνται" και να τους δωσετε ενα μαθημα. να τους δειξετε τι πραγματικα σημαίνει ισοτιτα, δικαιοσυνη, φιλοτιμο, εργατικοτητα και ολα αυτα που εχετε σαν αξιες και που ακολουθειτε, τωρα που ειστε ακομα αγνοι και καθαροι...??? γιατι?

  • Έχουμε εντελώς διαφορετική οπτική για τα πράγματα Γιάννη μου. Δεν είναι κακό αυτό βεβαίως. Σεβαστή η άποψή σου.

    Δηλαδη το ίδιο μερίδιο ευθύνης έχω εγώ με τον εκάστοτε υπουργό Παιδείας και τον εκάστοτε πρωθυπουργό που συνειδητά έδινε λιγότερα χρήματα στα πανεπιστήμια με αποτέλεσμα εγώ να κάνω μάθημα σε άθλιες αίθουσες κι εσύ να μην έχεις κτίριο της προκοπής; Μην τρελαθούμε κιολας. Κι αν με ρωτάς προσωπικά έχω σπαταλήσει άπειρες ώρες για να διαμαρτυρηθώ, για να ψάξω, για να ενημερώσω και για να ενημερωθώ, όσα χρόνια είμαι στο Παν/μιο. Και μαζί με μένα πολλοί άλλοι. Άρα κάτι έκανα. Εγώ δεν είπα ότι δεν έχουμε ευθύνη κι εμείς. Απλά η κύρια ευθύνη βαραίνει άλλους.

    Και να στο πω κι αλλιώς: μπορεί όλοι οι νέοι να έχουν τα ίδια προβλήματα, αλλά άλλες λύσεις βλέπει ο ένας σαν καλές, άλλες ο άλλος, άλλες ο παράλλος. Κι ερχόμαστε πάλι στην πολιτική και την κοινωνία. Γίνεται πάντα ιδεολογική διαπάλη, είναι νομοτελειακό. Υπάρχουν πολλοί νέοι που λένε "ναι στα ιδιωτικά παν/μια". Εγώ πχ λέω όχι και όσο μπορώ παλεύω για να μην γίνουν. Νέος κι εγώ, νέος κι ο άλλος. Έρχονται οι ιδέες μας σε σύγκρουση, παρότι αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα (υποβαθμισμένες σπουδές). Καταλαβαίνεις; Υπάρχουν νέοι που λένε ναι στις κάμερες στους δρόμους, ναι στην αστυνομοκρατία, ναι στα σεκιούριτι μες στα Παν/μια, ναι στο Ευρωσύνταγμα, ναι στο ΝΑΤΟ και πάει λέγοντας. Άρα η απάντηση στο "Τι κάνουμε εμείς" δεν είναι και τόσο απλή. Μπορεί εγώ κι εσύ να θέλουμε να αλλάξουμε την άσχημη κατάσταση των Παν/μιων πχ. Να έχουμε όλη την καλή διάθεση να αγωνιστούμε γι'αυτό. Ε λοιπόν αυτά που θέλω εγώ ίσως να έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που θες εσύ. Άρα το "Τι κάνουμε εμείς" δεν απαντιέται έτσι εύκολα.

    Εν μέρει σωστός ο καθηγητής, εν μέρει πολύ λάθος. Επειδή την καραμέλα αυτή την έχω βαρεθεί τα τελευταία χρόνια ("Όλοι τα ίδια σκατά είναι", "δεν ασχολούμαι με τα κόμματα", "δεν με εκφράζει κανένα κόμμα") συμφωνώ κι εγώ όλοι αυτοί οι "ανεξάρτητοι" νέοι που έχουν μπουχτίσει από τα κόμματα να πάνε και να φτιάξουν ένα δικό τους κόμμα ώστε να εκφράζονται. Να το πουν και "Ανεξάρτητο ρομαντισμό" να τελειώνουμε. Η αστική δημοκρατία δίνει αυτό το δικαίωμα τουλάχιστον. Δεν γίνεται να κάθεσαι σε μια παρέα, να πιάνεις μια συζήτηση και το 80% της παρέας να λέει "δεν με εκφράζει τίποτα, όλα σκατά είναι". Όλοι αυτοι οι νέοι, αν όντως έχουν κάτι διαφορετικό στο κεφάλι τους, ας πάνε να φτιάξουν νέο κόμμα, νέο φορέα, κάτι τελοσπάντων. Το πρόβλημα είναι ότι πρώτον δεν έχουν κάτι διαφορετικό στο κεφάλι τους και δεύτερον ότι χρησιμοποιούν αυτές τις εκφράσεις για να δικαιολογήσουν την απραξία τους και την απάθειά τους. Απολιτίκ κι άγιος ο Θεός! Αυτή είναι η μάστιγα σήμερα. Μην τυχον και αναφερθεί καμιά λέξη όπως ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, μεταπολίτευση, καπιταλισμός κτλ. Α πα πα πα! Τζιζ κακό. Σιγά να μην μιλάμε για την ουσία. Κι εν τω μεταξύ αυτοί παίρνουν τις ποσοστάρες τους και αλωνίζουν και μας γαμάνε το μέλλον.

    Ναι έχουμε όρεξη για αλλαγή. Προς ποιά κατεύθυνση όμως;

    Το λάθος του καθηγητή ήταν στο "ηλεκτρονικό" και στο ότι θεωρεί ότι μπορεί να επικρατήσει η αγνότητα και η καθαρότητα σε ένα εκ βάθρων σάπιο σύστημα. Άσε που ποιά καθαρότητα των νέων δηλαδή... Ασ'τα να πάνε στο διάολο.

  • κοιτα Στεργιο, συμφωνω απολυτα στο οτι ολοι δεν φταιμε το ιδιο. ομως ολοι φταιμε. μπορει να μην ανηκω σε καποια παραταξη, να μην ειμαι προσφιλης σε καποιο κομμα και γενικοτερα να μην ασχολουμαι με την πολιτικη σαν πολιτευομενος παρα μονο σαν ψηφοφορος.

    ισως μερικες φορες και σαν προβοκατωρας οταν οι επιλογες των διοικουντων ειναι εξωφθαλμα απαραδεκτες και κατακριτεες (δηλαδη, στο 90% των αποφασεων... :-) )

    το θεμα ειναι οτι σε ολα τα μηκη και πλατη της κοινωνιας μας, υπαρχει ατιμωρησια. καθενας δρα εις βαρος των συνανθρωπων του, χωρις ποτε να τιμωρειτε... παραδειγματα υπαρψουν απειρα... δεν αναφερω...

    τεσ πα... οπως θα ελεγαν και οι αγγλοσαξωνες "φιλοι" μας : it's pointless...

Λίστα ιστολογίων

Powered by Blogger. Theme: TheBuckmaker, Kredit online, Tyrol. Converted by Wordpress To Blogger for WP Blogger Themes. Sponsored by iBlogtoBlog.