Κοίτα να δεις κάτι πράματα...

Μία καλή φίλη μού έστειλε την παρακάτω συνέντευξη του πρώην πρέδρου της Ιταλίας με μέιλ. Διαβάστε προσεκτικά (θυμίζω ότι τον περασμένο μήνα υπήρξαν στην Ιταλία μεγαλες διαδηλώσεις στο χώρο της Παιδείας):

Η γοητεία του κλασσικού

"Συνέντευξη του επίτιμου στον Andrea Cangini για το "Quotidiano nazionale" (Il Giorno/Il Resto del Carlino/La Nazione), 23/10/2008. Ζητώ συγνώμη για τις αδυναμίες της μετάφρασης, που είναι πρόχειρη και από δεύτερο χέρι (αγγλικά). Κείμενο βασισμένο στη συνέντευξη δημοσιεύτηκε, με καθυστέρηση, στη γαλλική Libération της 21/11/2008.

Πρόεδρε Cossiga, νομίζετε οτι ο Berlusconi το παρατράβηξε με την απειλή χρήσης δύναμης των μονάδων Δημόσιας Τάξης εναντίον των φοιτητών;

Εξαρτάται: αν πιστεύει οτι είναι ο Πρωθυπουργός ενός δυνατού Κράτους, τότε όχι, είχε δίκιο. Αλλά καθώς η Ιταλία είναι ένα Κράτος αδύναμο, καθώς η αντιπολίτευση δεν είναι πλέον μονολιθική όπως ήταν κάποτε το Ιταλικό ΚΚ, αλλά το ψόφιο Δημοκρατικό Κόμμα, φοβάμαι οτι τα λόγια του δεν θα συνοδευθούν από πράξεις και οτι Berlusconi απλώς θα καταλήξει με αυγά στα μούτρα.

Τι θα έπρεπε να γίνει τώρα;

Εδώ που φτάσαμε, ο Maroni θα έπρεπε να κάνει ο,τι εγώ όταν ήμουν υπουργός Εσωτερικών.

Τι δηλαδή;

Καταρχήν, ν'αφήσει ήσυχους τους μαθητές του Γυμνάσιου... φαντάζεστε τι θα συμβεί αν ένα δεκάχρονο παιδί σκοτωθεί ή τραυματιστεί σοβαρά...

Ενώ οι φοιτητές;


Αφήστε τους να κάνουν ο,τι θέλουν. Αποσύρετε την αστυνομία από τους δρόμους και τα πανεπιστήμια, διαβρώστε το κίνημα βάζοντας προβοκάτορες έτοιμους για τα πάντα, και αφήστε τους διαδηλωτές για καμμιά βδομάδα, να σπάνε καταστήματα, να καίνε αυτοκίνητα και να δημιουργούν χαμό στους δρόμους.

Και μετά;

Τότε, με την κοινή γνώμη στο πλευρό σας, ο ήχος των σειρήνων των ασθενοφόρων θα πνίξει τις σειρήνες της αστυνομίας και των καραμπινιέρων.

Με ποιά έννοια;

Με την έννοια οτι οι δυνάμεις του νόμου και τις τάξης θα σφαγιάσουν τους διαδηλωτές ανελέητα και θα τους στείλουν στο νοσοκομείο. Μην τους συλλάβετε - οι δικαστές θα τους απελευθερώσουν αμέσως σε κάθε περίπτωση... βαράτε τους αλύπητα και ξυλοφορτώστε και τους δασκάλους τους που τους ξεσηκώνουν μαζί.

Και τους δασκάλους;

Πάνω απ'όλα τους δασκάλους. Όχι τους γηραιότερους βέβαια, τα νέα κορίτσια όμως ναι, και αυτά. Έχετε ιδέα της σοβαρότητας αυτού που συμβαίνει; Υπάρχουν δάσκαλοι που προσηλυτίζουν τα παιδιά και τα ενθαρρύνουν να διαδηλώνουν - αυτό είναι εγκληματική συμπεριφορά!

Αλλά συνειδητοποιείτε τι θα πουν στην Ευώπη αν γίνει κάτι σαν αυτό που προτείνετε; "Ο φασισμός επιστρέφει στην Ιταλία", θα πουν.

Τριχες, αυτός είναι ο δημοκρατικός δρόμος - να σβηστεί η φλόγα πριν απλωθεί η πυρκαγιά.

Ποιά πυρκαγιά;

Δεν υπερβάλλω όταν λέω οτι πραγματικά πιστεύω οτι η τρομοκρατία θα επιστρέψει να αιματοκυλίσει τους δρόμους της χώρας. Και δεν θέλω ο κόσμος να ξεχνά οτι οι Ερυθρές Ταξιαρχίες δε γεννήθηκαν στα εργοστάσια, αλλά στα πανεπιστήμια. Και οτι τα συνθήματα που χρησιμοποιούσαν, είχαν χρησιμοποιηθεί προηγουμένως από το φοιτητικό κίνημα και τα συνδικάτα της αριστεράς.

Οπότε πιστεύετε οτι η ιστορία είναι δυνατόν να επαναληφθεί;

Δεν είναι απλώς δυνατόν είναι πιθανόν. Γι αυτό λέω: ας μην ξεχνάμε οτι οι Ε.Τ. γεννήθηκαν γιατί η φλόγα δεν έσβησε στην ώρα της.


Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΚ) Veltroni είναι με τους διαδηλωτές.

Κοιτάξτε, ειλικρινά δε βλέπω τον Veltroni να βγαίνει στους δρόμους και να ρισκάρει να σπάσει το κεφάλι του. Είναι πιθανότερο να τον δείτε σε κανένα ιδιωτικό κλαμπ στο Σικάγο, να χειροκροτεί τον Obama.

Βέβαια, δε θα πάρει τους δρόμους με κανένα ραβδί στα χέρια, αλλά πολιτικά...

Πολιτικά, κάνει το ίδιο λάθος που έκανε το Ιταλικό ΚΚ όταν είχαν αρχίσει οι φασαρίες: υποστήριξε το κίνημα, αυταπατώμενος οτι θα μπορέσει να το ελέγξει, αλλά όταν έγινε κι ο ίδιος στόχος, όπως αναμενόταν να συμβεί, μετάνοιωσε. Η λεγόμενη σκληρή γραμμή που υιοθέτησε ο Andreotti, ο Zaccagnini κι εγώ είχε προταθεί από τον Berlinguer... Αλλά σήμερα έχουμε το ΔΚ, ένα εκτόπλασμα που καθοδηγείται από άλλο εκτόπλασμα. Κι αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίον ο Berlusconi θάπρεπε να είναι πιό προσεκτικός."

Και κάτι ακόμα. Σίγουρα αυτές τις μέρες κάτι πήρε το αυτί όλων μας για την δολοφονία Καλτεζά το 1985. Εμείς οι νεότεροι δεν ξέρουμε και πολλά για αυτή τη δολοφονία. Για διαβάστε τις λεπτομέρειες της υπόθεσης:



"
Ο Μιχάλης Καλτεζάς (1970 - 17 Νοεμβρίου 1985) ήταν μαθητής που σκοτώθηκε κατά την διάρκεια διαδηλώσεων στην επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1985. Ο αστυνομικός Αθανάσιος Μελίστας πυροβόλησε τον Μιχάλη Καλτεζά στο πίσω μέρος του κεφαλιού από απόσταση είκοσι μέτρων καθώς ο νεαρός έτρεχε μαζί με άλλους διαδηλωτές προς την πλατεία Εξαρχείων.

Αμέσως μετά το θάνατο του Καλτεζά καταλήφθηκε το παλιό Χημείο στη Σόλωνος και το Πολυτεχνείο. Το πρωί της 18ης δόθηκε η άδεια από την Επιτροπή Πανεπιστημιακού Ασύλου, με πρόεδρο τον πρύτανη Μιχάλη Σταθόπουλο, να μπει η αστυνομία στο Χημείο. Η εισβολή έγινε με χρήση δακρυγόνων, για πρώτη φορά μετά το 1976, και οι αστυνομικοί συνέλαβαν 37 άτομα τα οποία ξυλοκόπησαν, ενώ λίγοι κατάφεραν να φτάσουν στην κατάληψη του Πολυτεχνείου από τους υπονόμους. Αυτή ήταν και η πρώτη άρση ασύλου από την επίσημη θεσμοποίησή του το 1982. Τα επεισόδια στην Αθήνα συνεχίστηκαν και τις επόμενες ημέρες.

Ύστερα από τα γεγονότα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μένιος Κουτσόγιωργας υπέβαλλε την παραίτησή του, την οποία ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου δεν έκανε δεκτή. Στις 26 Νοεμβρίου του 1985 η 17 Νοέμβρη, σε αντίποινα για τη δολοφονία του Καλτεζά, επιτέθηκε με βόμβα σε κλούβα των ΜΑΤ κοντά στο Χίλτον, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας αστυνομικός και να τραυματιστούν δεκατέσσερις.

O Μελίστας καταδικάστηκε πρωτόδικα σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση με αναστολή και σε δεύτερο βαθμό αθωώθηκε στις 25/1/1990 από το Εφετείο, με δικηγόρο τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο καθώς του αναγνωρίστηκε ως ελαφρυντικό το ότι ήταν "εν βρασμώ ψυχής". Η αθώωσή του προκάλεσε νέα σοβαρά επεισόδια με κατάληψη του Πολυτεχνείου από δυνάμεις της αριστεράς και αναρχικούς." (Πηγή: kolotrixes)

7 Comments »

  • file mou ta kataferes pali kai simera proi proi

    an itheles na me kaneis na prospatho na fao to ponti ki ta kataferes teleia!!!!

    kata ta alla den ksero ti na po....

    exo menei afonos....

    trela pragmata adianoita....

    aaa kai kati pou kolaei me tin teleytea paragrafo:

    o "zartinieras"(aytos poy ksilofortose ton kiprio sti thessaloniki) paei gia 6mines me anastoli

    eno o proistamenos tou pou itan mprosta kai evlepe pire metathesi kai proagogi!!!!
    akouson akouson

  • "Kοίτα να δείς κάτι πράματα..."

    Όπως το έγραψες.. Κομμένος και ραμμένος ο τίτλος για την ανάρτηση σου. Για άλλη μια φορά δεν ξέρω τί να πώ.. Όπως και ο "don" έτσι κι εγώ διαβάζοντας, έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Όντως τρελά πράγματα..

    Καλημέρα...

  • Γιατί να φας το ποντίκι σου Don μου?Επειδή ο επίτιμος πρόεδρος της Ιταλικής "δημοκρατίας" είπε χωρίς πολλές πολλές περιστροφές, αυτά που τα δικά μας καμάρια κάνουν! Αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι το δαχτυλάκι τους δεν τους χωράει απο πίσω για να κρυφτούν?
    Και τι ωραίες που είναι κάποιες ελληνικές "δημοκρατικές" δηλώσεις:
    -"Σε μια χώρα με υπογεννητικότητα είναι δυνατόν να σκωτώνουν 15άχρονα?"
    -"Η προσλήψή του ως ειδικός φρουρός έγινε επι ΠΑΣΟΚ"
    -"Το θύμα είχε αποκλίνουσα συμπεριφορά!!"
    -"Ο ΘΕΟΣ ΕΠΕΦΕΡΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ,ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ"
    Θεε που επέφερες αυτό το αποτέλεσμα, γιατί δεν πας στο διάολο????

  • Παιδιά αυτή η κολώνια βαράει χρόνια... Και εμείς οι νεότεροι μπορούμε να αντιληφθούμε τα θεμέλια, αλλά και το γιγαντισμό, του "δημοκρατικού" καθεστώτος. Μόνο που την τελευταία 10ετία έχει βαρέσει διάλυση...

    Όλα γίνονται υπογείως. Ένα κράτος διεφθαρμένο, όχι μόνο το ελληνικό, που δουλεύει κέντημα στο χέρι και υπογείως τις βρωμοδουλειές του. Και ο μέσος κοσμάκης, που το μόνο που ονειρεύεται είναι η αστική πολυτέλεια, αποτελεί ωραία κοιμομένη. Μόνο κραυγαλέα περιστατικά σαν αυτό, ξυπνούν τον κόσμο. Και όχι ολόκληρο. Καθώς η συντηριτική πλειοψηφεία αρέσκεται ακόμα στα σερβιρισμένα τρομοκρατικά χάπια του κράτους που πασσάρει με τα media και λοιπούς προβοκατορικούς μηχανισμούς. Αναρρωτιέμαι, πόσα Βατοπέδια, χρειάζονται, για να ξυπνήσει και η γεννιά του καναπέ! Και μη χειρότερα!

  • gravatar Ανώνυμος

    Τώρα πρόλαβα να το διαβάσω και εγώ και τι να πω.....
    Ιδίως το περιστατικό που έγινε το 1985 με εξοργίζει...Καλά και ο Ιταλός, από που να το πιάσεις...
    Κάποιοι τα είπαν πριν από εμάς, αλλά που μυαλό να δούμε ότι...
    "Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα, και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ.)

    Αυτά προς το παρόν!
    eLen*

  • @don Quixote: Τόσο στη δολοφονία Καλτεζά όσο και στην υπόθεση "ζαρντινιέρα" οι υπεύθυνοι έμειναν στην ουσία ατιμώρητοι. Ο λόγος είναι ξεκάθαρος. Το σύστημα δεν τους θεωρεί ενόχους. Έτσι τους εκπαιδεύει να δρουν. Άλλωστε, ειδικά τα τελευταία χρόνια, η "αντιτρομοκρατική" υστερία που επικρατεί παγκοσμίως μετά το χτυπημα στους "διδύμους πύργους" έχει φέρει και στην ελληνική νομοθεσία μια σειρά από αλλαγές που αφορούν κυρίως τα σώματα ασφαλείας. Η μαγική λέξη σε αυτές τις αλλαγές είναι η "προληψη". Πλέον οι δυνάμεις καταστολής (όπως επίσης και οι στρατιωτικές δυνάμεις) θα δρουν "προληπτικά". Δηλαδή αλλάζει εντελώς το δόγμα περί αθωότητας μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου και μετατρέπεται στο ότι "όλοι είναι δυνάμει ένοχοι". Ας μην ξεχνάμε την δολοφονία ενός Βραζιλιάνου στο μετρό του Λονδίνου επειδή φορούσε τσάντα πλάτης και αρνιόταν να υπακούσει στις προσταγές των αστυνομικών. Εξάλλου, αν δούμε τo εκτρωματικό απολογητικο υπόμνημα του ειδικού φρουρού που σκότωσε τον Αλέξανδρο, θα παρατηρήσουμε ότι λέει την εξής κρίσιμη φράση: δράσαμε «προληπτικά, γιατί αυτό είναι το καθήκον μας»...

  • @xaroylita: Σοκαριστικά όντως αυτά που διαβάσαμε, αλλά δεν είναι και τόσο "τρελά" . Απλά το κράτος-τέρας που έχουμε φτιάξει, το οποίο για το μόνο πράγμα που νοιάζεται είναι το πώς θα αυξάνονται τα κέρδη των λίγων ισχυρών, γιγαντωνόταν επι χρόνια μέρα με τη μέρα με την ανοχή μας. Όταν όλοι μας λέγαμε τα προηγούμενα χρόνια "δεν κατεβαίνω στην πορεία γιατί μπορεί να πέσει ξύλο ή να πέσουν δακρυγόνα", όταν δεν αντιδρούσαμε σε περιπτώσεις αυταρχισμού των αστυνομικών (όλοι μας έχουμε σίγουρα κάποιο τέτοιο περιστατικό), όταν στη δουλιά μας είμαστε έτοιμοι ανα πάσα στιγμή να κάνουμε ό,τι μας πει ο εργοδότης κτλ κτλ, ε τότε κάποια στιγμή όλος αυτός ο αυταρχισμός από τη μία και η ανοχή από την άλλη θα οδηγούσε σε περιστατικά σαν αυτά των τελευταίων ημερών.

    @bikaki: Πω πω Βικακι μου κι εγώ έμεινα άφωνος με τη δήλωση Κούγια. Αν είναι δυνατόν! Θέλημα Θεού ο θάνατος του Αλέξανδρου!!!!! Τι είπε ρε το άτομο;

    @kioy: Εξέφρασες ωραία και συμπικνωμένα πολλά από αυτά που σκεφτόμουν. Βεβαίως τέτοια περιστατικά ξυπνούν τον κόσμο, αλλά συνήθως (κατά τη γνώμη μου πάντα) αυτό το "ξύπνημα" είναι παροδικό και δυστυχώς δεν ριζοσπαστικοποιεί τη συνείδησή του. Αντιμετωπίζουμε τα πάντα πολύ επιφανειακά, πολύ ρηχά. Δυστυχώς...

    @eLen*: Το περιστατικό του 1985 εχει ανατριχιαστικές ομοιότητες με τα περιστατικά των τελευταίων ημερών.

    Αυτό το ρητό του Ισοκράτη το έβαλε πρωτοσέλιδο ο "Ελεύθερος Τύπος" και γενικά κυκλοφορεί από άτομο σε άτομο μέσω των μπλογκ και των e-mail. Χωρίς να είμαι βέβαιος, νομίζω ότι είναι παραποιημένο το αρχαίο κείμενο. Έτσι ειπώθηκε τουλάχιστον...Πάντως, όπως και να'χει, το περιεχόμενό του είναι σίγουρα επίκαιρο.

Λίστα ιστολογίων

Powered by Blogger. Theme: TheBuckmaker, Kredit online, Tyrol. Converted by Wordpress To Blogger for WP Blogger Themes. Sponsored by iBlogtoBlog.