Αν το κόψω τώρα, πόσα κερδίζω;


Το κείμενο είναι αυτούσιο από το http://www.in.gr/


Oι καπνιστές πεθαίνουν κατά μέσο δέκα χρόνια νωρίτερα από τους μη καπνιστές, αλλά η διακοπή της βλαπτικής αυτής συνήθειας, μειώνει δραστικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, προκύπτει από έρευνα που ξεκίνησε το 1951 με τη συμμετοχή 34.500 Βρετανών ανδρών.
Η πρώτη φάση της ίδιας μελέτης είχε αποδείξει για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 1954 τη σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα και τον καρκίνο του πνεύμονα. H δεύτερη φάση, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται την Τρίτη στο British Medical Journal, εξέτασε τη σχέση του τσιγάρου με το προσδόκιμο επιβίωσης.
Η έρευνα υποδεικνύει ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να είναι σωτήρια: Τα άτομα που σταματούν το κάπνισμα στην ηλικία των 60 ετών κερδίζουν τρία χρόνια ζωής, όσοι το σταματούν στα 50 κερδίζουν έξι χρόνια και όσοι σταματούν στα 40 μειώνουν σχεδόν πλήρως τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και κερδίζουν εννέα χρόνια ζωής.
Κατά τη διάρκεια της επί 40 συνεχή χρόνια έρευνας, βρήκαμε ότι υπάρχουν κάπου 25 ασθένειες που φαίνεται να προκαλούνται από το κάπνισμα και ότι η θνησιμότητα σχεδόν διπλασιάζεται με το συνεχές κάπνισμα» αναφέρει ο Δρ Ρίτσαρντ Ντολ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, επικεφαλής των ερευνητών.
Ο Ντολ και ο συνεργάτης του Μπράντφορντ Χιλ επιβεβαίωσαν τη σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα και τον καρκίνο του πνεύμονα σε μια μελέτη-ορόσημο που δημοσιεύτηκε στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση το 1954. Ο Ντολ, 91 ετών σήμερα και πρώην καπνιστής σκόπευε αρχικά να συνεχίσει την έρευνα για πέντε χρόνια, αλλά τα πρώτα ευρήματα ήταν τόσο ενδιαφέροντα που το συνέχισε επί πέντε δεκαετίες. «Σταμάτησα να καπνίζω στα 37 μου όταν είδα τ' αποτελέσματα της πρώτης μας μελέτης. Ήταν τόσο πειστικά» δήλωσε σε συνέντευξή του.
Τα αποτελέσματα της 50ετούς έρευνας, στην οποία μετείχαν 34.439 Βρετανοί γιατροί, επιβεβαίωσαν τα πρώτα συμπεράσματα και έδειξαν επίσης ότι μεταξύ των ανδρών που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1920 και έγιναν τακτικοί καπνιστές, σχεδόν τα δύο τρίτα πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονται με το τσιγάρο.
«Αυτοί οι άνθρωποι γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1920 και μπήκαν στον στρατό κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έγιναν φανατικοί καπνιστές από την ηλικία των 18 ετών, με τρόπο τέτοιο που καμιά προηγούμενη γενιά δεν είχε κάνει. Μεταξύ αυτών που συνέχισαν, σχεδόν τα δύο τρίτα πέθαναν από το κάπνισμα» αναφέρει ο Πέτο, συνεργάτης του Ντολ επί 30 χρόνια στη συγκεκριμένη έρευνα.Πριν από πέντε δεκαετίες, όταν ο Ντολ ξεκίνησε τη μελέτη του, το κάπνισμα είχε ήδη σκοτώσει 100 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Κατά τον αιώνα αυτό, αναμένονται ένα δισεκατομμύριο θάνατοι εάν οι σημερινοί καπνιστές συνεχίσουν να καπνίζουν με το ρυθμό αυτό, προειδοποίησε. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το κάπνισμα σκοτώνει κάθε χρόνο 660.000 πολίτες της, ανακοίνωσε στο Δουβλίνο ο Ιρλανδός υπουργός Υγείας Μάικλ Μάρτιν, η χώρα του οποίου ασκεί έως τα τέλη του μήνα την προεδρία της ΕΕ. Το κάπνισμα ευθύνεται για το 15% των θανάτων στην Ευρώπη των «25», είπε.Ο ετήσιος αριθμός των πρόωρων θανάτων λόγω του καπνίσματος θα διπλασιαστεί στον κόσμο μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες για να φθάσει τα 9,8 εκατομμύρια θανάτους, προειδοποίησε σε διεθνές συνέδριο η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Κατρίν Λε Γκαλ-Καμί. "
> Ksidias Yiannis < > uzuburu-buru.blogspot.com <
***Try to live your edreams, to rule your fears...***

3 Comments »

  • Αν το κόψεις, πρωτίστως κερδίζεις χρόνια ζωής και κάνεις τεράστιο καλό στην υγεία τη δική σου και των γύρω σου, και δευτερευόντως εξοικονομείς πολλά χρήματα. Πάντως έτσι όπως μας τα λέει το άρθρο που παραθέτεις εμείς που είμαστε μόλις 23 ετών έχουμε δρόμο ακόμα! Θα το κόψουμε στα 40 και θα είμαστε ΟΚ! :-)

    Από την άλλη είναι μία συνήθεια που σου προσφέρει πολλά πράγματα στο ψυχολογικό επίπεδο. Σου δίνει την ψευδαίσθηση της "παρέας", πολλές φορές καταπολεμάς αμηχανία και άγχος κτλ.

    Είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το τσιγάρο είναι θανατηφόρα συνήθεια. Απο κει και πέρα ο καθένας παίρνει τα ρίσκα του.

    Πάντως έρχονται αυστηρά αντικαπνιστικά μέτρα από του χρόνου. θα τραβήξουμε μεγάλο ζόρι, ειδικά στους χώρους διασκέδασης όπου πάντα θέλουμε να καπνίζουμε...

  • Προσεξες πως παει σχεδον αναλογικα;

    αν το κοψεις στα 30 λογικα κερδιζεις 15 χρονακια, και στα 20, μαλλον 18...

    με μεσο ορο ηλικιας τα 75 που ειναι στην ελλαδα, και εστω οτι το κοβω τωρα, κερδιζω λογικα 17 χρονια ζωης.

    αν ζησω οσο ο μεσος ορος 75 συν 17 που κερδισα, παμε στα 92. θα σπουδαζω μεχρι τα 24, συν ενα χρονο ο στρατος, συν ενα χρονο το μεταπτυχιακο, συν τα 35 χρονακια για την ελαχιστη συνταξη, μας κανουν 61 χρονακια. πριν τα 68 δεν περνεις συνταξη, οποτε βαλε αλλα 7 χρονακια, και το αθροισμα, αφειρεσε το απο το 92, τα χρονια που θα ζησω.

    μας κανει 24... θα δουλευω 40+ χρονια, θα μου κρατανε απο το μισθο τοσα λεφτα για ασφαλεια και στο τελος θα δουλευω για να πληρωνω και την συνδρομη μου στα φαρμακα...

    με δυο λογια... ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝΕ ΚΑΙ Μ@Λ@ΚΕΣ!!!

    δεν το κοβω... ασε μπας και γλυτοσω και τα φαρμακα και τους γιατρους...

  • gravatar Ανώνυμος

    Eνα τσιγαρο μας εμεινε φιλε...Δεν το κοβω με τιποτα.

Λίστα ιστολογίων

Powered by Blogger. Theme: TheBuckmaker, Kredit online, Tyrol. Converted by Wordpress To Blogger for WP Blogger Themes. Sponsored by iBlogtoBlog.