ΑΠΕ: Ανανεώσιμες Πηγές Εισοδήματος


Και τι δεν έχουν ακούσει τα αφτιά μας για την προστασία του περιβάλλοντος, την ανακύκλωση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την υβριδική τεχνολογία, την μείωση των ρύπων, την αναδάσωση και γενικότερα όλα αυτά που θα έπρεπε να κάνουμε και δεν κάνουμε.

Προσπαθώντας τις προάλλες να βάλω μια τάξη σε όλες αυτές τις συγκεχυμένες σκέψεις και απόψεις, διαπίστωσα πως μες το μυαλό μου επικρατούσε χάος. Είπα λοιπόν να το ψάξω λίγο και δείτε τι έβγαλα…

Αρχικά διάβασα αυτό:
«Τι προβλέπει το πρόγραμμα Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού έως το 2020

Απόσυρση αυτοκινήτων παλαιάς ρυπαντικής τεχνολογίας και κλιματιστικών παλαιάς τεχνολογίας, εξοικονόμηση ενέργειας, αξιοποίηση πετρελαϊκών κοιτασμάτων, μεγάλη διείσδυση της αιολικής ενέργειας, 6-8 νέες μονάδες φυσικού αερίου και 2 λιθανθρακικές μονάδες δυναμικότητας ως 1.000 μεγαβάτ η κάθε μια, προβλέπει ο Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός έως το 2020.

Τα βασικά σημεία του σχεδίου παρουσιάστηκαν την Τετάρτη στην Κυβερνητική Επιτροπή από τον υπουργό Ανάπτυξης Χρ. Φώλια και βασίζονται στο Πρόγραμμα Ενεργειακού Σχεδιασμού που εκπόνησε το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής υπό τον Ραφαήλ Μωυσή.
Όπως επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμα Το Βήμα, το Πρόγραμμα βασίζεται στην παραδοχή ότι το 2020 η Ελλάδα θα χρειάζεται περίπου 81.000 γιγαβατώρες, που αντιστοιχούν σε σχεδόν 18.500 μεγαβάτ σε ισχύ ηλεκτροπαραγωγής, ενώ σήμερα η ΔΕΗ παράγει περίπου 11.000 Μεγαβάτ και οι ιδιώτες άλλα 500, χωρίς να υπολογίζονται τα αιολικά πάρκα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται άλλα 7.000 μεγαβάτ και μαζί με τα σχεδιαζόμενα αιολικά και φωτοβολταϊκά περίπου άλλα 8.000 μεγαβάτ τα επόμενα 12 χρόνια. Μαζί με τον εκσυγχρονισμό των παλαιών μονάδων της ΔΕΗ, ο συνολικός προϋπολογισμός για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας θα ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ τα επόμενα 10 χρόνια.
Το Πρόγραμμα δίνει μεγάλη σημασία στην εξοικονόμηση ενέργειας:
Το Πρόγραμμα Ενεργειακής Οικονομικότητας που εξετάζει η κυβέρνηση, συγκεντρώνοντας σωρεία προτάσεων, περιλαμβάνει την απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων και παλαιών κλιματιστικών που ρυπαίνουν το περιβάλλον, ενώ από διάφορες κυβερνητικές πλευρές, όπως από το ΥΠΕΧΩΔΕ, (αλλά και από υπομνήματα περιβαλλοντικών οργανώσεων) γίνεται η ρηξικέλευθη πρόταση να αντικατασταθούν ακόμη και οικιακές συσκευές όπως ηλεκτρικά ψυγεία και ηλεκτρικές κουζίνες παλαιάς τεχνολογίας, ακόμη και κλιματιστικά αυτοκινήτων!
Για όλο αυτό το πακέτο προτείνονται κίνητρα οικονομικού και φορολογικού χαρακτήρα για τα νοικοκυριά και κοινωνικού χαρακτήρα για ειδικές περιπτώσεις όπως για τους δήμους της χώρας. Επίσης προτείνεται η γενικευμένη χρήση λαμπτήρων φθορισμού, στεγανοποίηση όλων των δημοσίων κτιρίων ώστε να μην υπάρχει διαφυγή θερμότητας το χειμώνα ή ψύξης το καλοκαίρι, κίνητρα για στεγανοποίηση και στις απλές κατοικίες, υποχρεωτική ρύθμιση των κλιματιστικών σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες για τα δημόσια κτίρια χειμώνα-καλοκαίρι, αυτόματη ρύθμιση δημοσίου ηλεκτροφωτισμού με αισθητήρες σκότους, ώστε να ενεργοποιείται ή να σβήνει ο φωτισμός ανάλογα με τη δύναμη του φυσικού φωτός.
Όλα αυτά μπορούν να εξοικονομήσουν από 400 μεγαβάτ (το ελάχιστο σενάριο), 800 μεγαβάτ (το μέτριο) ως 1.050 μεγαβάτ (το υπεραισιόδοξο σενάριο).
» (πηγή: ΔΟΛ)

Καταλάβατε τι διαβάσατε μόλις πριν λίγα δευτερόλεπτα; Έξοδα για αντικατάσταση παλιού αυτοκινήτου, έξοδα για αλλαγή ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, έξοδα για μονώσεις, έξοδα για αλλαγή λαμπτήρων και γενικά, έξοδα για να μας αλλάξουν τα φωτά και να μας στείλουν αδιάβαστους. Και για να μην τα παραλέω και γίνομαι εριστικός, θα μας δωσουν οικονομικά κίνητρα για να τα κάνουμε όλα αυτό…

Αλλά το ενδιαφέρον μου δεν επικεντρώθηκε εκεί. Θα δουλέψω, θα πάρω και καμιά δεκαριά δάνεια και θα μου αλλάξω τα φώτα. Παρατήρησα αυτό που έλεγε στην αρχή, για τις δυο νέες θερμικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με κάρβουνο. Αν δεν κάνω λάθος (που δεν κάνω γιατί το έψαξα) αυτές οι μονάδες δεν είναι οι πλέον ρυπογόνες; Δεν είναι αυτές που προσπαθούμε εδώ και κάτι χρόνια να τις κλείσουμε; Δεν είναι αυτές που μας κυνηγά η ευρωπαϊκή ένωση; Την μια μας κυνηγούν και την άλλη θα φτιάξουμε και δυο νέες;

Ας κάνουμε ένα βήμα ακόμα πιο μπροστά. Το τελευταίο βήμα, γιατί μετά γκρεμός. Σε άλλο άρθρο έγραφε πως ο όμιλος Μυτιληναίος ενοποιούσε τις εταιρίες του με σκοπό να φτιάξει μια νέα εταιρία εκμετάλλευσης των μονάδων παραγωγής ενέργειας του ομίλου. Στο παιχνίδι μπήκε και ένας ισπανικός κολοσσός παραγωγής – διαχείρισης ενέργειας. Ενωθήκαν τα δυο τους και έφτιαξαν μια νέα εταιρία, την μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται (αναρωτηθείτε πόσο πληρώνουμε την κιλοβατώρα το καλοκαίρι όταν οι μονάδες της ΔΕΗ πέφτουν σαν τραπουλόχαρτα, μιας και μονό αυτοί δύναται να παρέχουν ενέργεια στο δίκτυο του ΕΔΗΕ).

Εδώ είναι καλό να σας αναφέρω τα εξής:
α)η νέα εταιρεία κατασκευάζει νόμιμα τις δυο νέες ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ενέργειας.
β)είναι ο κάτοχος του μεγαλύτερου μέρους της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από εναλλακτικές πηγές ενέργειας μιας και κατέχει τις περισσότερες ανεμογεννήτριες στον ελλαδικό χώρο.
γ)ο ΕΔΗΕ με νόμο υποχρεούται να «αγοράζει» όλη την παραγόμενη ενέργεια από εναλλακτικές πηγές ενέργειας μιας και αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για το δίκτυο του.
δ)ο κάθε παραγωγός ηλ. ενέργειας μπορεί να διαπραγματευτεί ανεξάρτητα την τιμή που πουλά.

Ο κάθε ένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του…



> Ksidias Yiannis < > uzuburu-buru.blogspot.com <
***Try to live your edreams, to rule your fears...***

4 Comments »

  • Πολύ ωραίο θέμα Γιάννη. Η αλήθεια είναι ότι θέλει λίγο ψάξιμο βέβαια. Εγώ θα χρειαστώ να το διαβάσω το ποστ σου μερικές φορές ακόμα να σου πω την αλήθεια, γιατί έχει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.

    Πάντως θα συμφωνήσω 100% σε αυτό που λες, ότι πρώτα μας καλλιεργούν ενοχές για την καταστροφή του περιβάλλοντος και μετά έρχονται και μας πουλάνε τα προϊόντα τους τα "περιβαλλοντικά" για να βγάλουν αυτοί κέρδος κι εμείς να βάλουμε το χέρι στην τσέπη ακόμη μια φορά. Εντάξει, εγώ να το βάλω το χέρι στην τσέπη. Και να πάρω και νέο ψυγείο και νέους λαμπτήρες και πάει λέγοντας. Οι μεγάλες βιομηχανίες όμως τι θα κάνουν; Θα δεχτούν να περιορίσουν τα κέρδη τους ώστε να ωφεληθεί το περιβάλλον; Αποκλείεται! Άρα λοιπόν, βεβαίως και έχουμε ΟΛΟΙ εμείς οι απλοί πολίτες τεράστια ευθύνη για το χάλι του περιβάλλοντος, αλλά αυτοί που έχουν την πραγματική ευθύνη δεν θα πληρώσουν τίποτα!

    Η Λιάνα Κανέλλη το έθεσε πολύ σωστά και παραστατικά: "Πρώτα σου πουλάνε τους οικολογικούς λαμπτήρες, μετά σου λένε ότι οι νέοι λαμπτήρες προκαλούν καρκίνο και σε καλούν να τους αντικαταστήσεις με άλλους καλύτερους...". Εμπόριο...

  • Είναι αλήθεια πως η διάσωση του περιβάλλοντος σε πολλές περιπτώσεις στήνεται πάνω σε επιχειρηματική βάση...
    Στην Ελλάδα ειμαστε πάρα πολύ πίσω σε θέματα οικολογικής συνείδησης και πιστεύω πως χρειάζεται κάτι πολύ δραστικό για να αφυπνιστούν οι κατοικοι αυτής της ρημαγμένης χώρας...
    Τέτοιες νοοτροπίες παντως με κίνητρα της πλάκας και επιβάρυνση του πολίτη είναι για γέλια!!

    ΑΣΧΕΤΟ:Ρε παιδιά γιατί βλέπω στη γειτονιά μου οι μπλε κάδοι να μπαίνουν μαζί με τους κοινούς στα σκουπιδιάρικα των χωματερών;Μας δουλεύουν κανονικα;

  • Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην γειτονία σου αλλά σε όλη την Ελλάδα.
    Άλλο φαινόμενο είναι το να βάζουν και στους δυο κάδους, κοινά σκουπίδια.

    Αλλά το θέμα μου δεν είναι οι κάδοι, αλλά όπως πολύ σωστά παρατήρησες fubu, η οικολογική ασυνειδησία των υπευθύνων σε συνδυασμό με την διαρκή αφύπνιση του κόσμου. Το πως θα καταφέρουμε να τα συνδυάσουμε όλα αυτά για την επιβίωση του πλανήτη μας, αν κάποιος ξέρει, ας μου πει και εμένα...

  • Καλά ρε σοβαρά μιλάτε; Οι μπλε κάδοι έχουν την ίδια κατάληξη με τους κάδους για τα κοινά σκουπίδια;! Αν είναι δυνατόν! Τόσο πολύ δούλεμα;!

    @fubu: Ατάκα Αλογοσκούφη (ενδεικτική): "Η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να γίνει με τρόπο φιλικό προς την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας"...Τα συμπεράσματα δικά μας!

Λίστα ιστολογίων

Powered by Blogger. Theme: TheBuckmaker, Kredit online, Tyrol. Converted by Wordpress To Blogger for WP Blogger Themes. Sponsored by iBlogtoBlog.