Είμαστε φάουλ!




Διάβασα ένα εξαιρετικό άρθρο προβληματισμού του φίλου blogger Αλέξανδρου σε σχέση με την κακή ποιότητα του ελληνικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος, με αφορμή και τις δηλώσεις Ρατζίνσκι σε βέλγικη εφημερίδα περί στημένων παιχνιδιών στην Ελλάδα. Αναφέρει αρκετά κωδικοποιημένα σημεία στα οποία πάσχει το πρωτάθλημά μας. Συμπτωματικά, κατά τη διάρκεια της αναζήτησης που έκανα για να φτιάξω ένα άρθρο για το ματς Μάντσεστερ Σίτι-Λίβερπουλ, έπεσα πάνω στα στατιστικά του ματς και αμέσως θυμήθηκα κάποια από αυτά που έλεγε ο Αλέξανδρος στο παραπάνω άρθρο του, ενώ και η σύγκριση με τα αντίστοιχα στατιστικά των ελληνικών ματς ήταν αναπόφευκτη. Προσέξτε:

Manchester City-Liverpool : 2-3

Σύμφωνα με τα στατιστικά που παρουσιάστηκαν από την εφημερίδα The Guardian, στο ματς αυτό έγιναν συνολικά 23 φάουλ (11 από τη Σίτι και 12 από τη Λίβερπουλ)

Μόλις συνειδητοποίησα πόσο λίγα είναι τα φάουλ σε σύγκριση με τα ελληνικά ματς, αποφάσισα να επιλέξω ένα ακόμη ματς της ίδιας αγωνιστικής για να δω αν και εκεί σφυρίχτηκαν ανάλογα φάουλ. Επέλεξα τυχαία το Έβερτον-Νιούκασλ. Δείτε:

Everton-Newcastle : 2-2

Σύμφωνα με τα στατιστικά της ίδιας εφημερίδας, στο ματς έγιναν συνολικά 33 φάουλ (18 από την Έβερτον και 15 από τη Νιούκασλ).

Συνολικά φάουλ στα δύο παραπάνω ματς : 23+33=56

Φάουλ!

Μήπως κάποιοι αρχίσατε να υποπτεύεστε πού το πάω; Σωστά μαντέψατε λοιπόν. Ένα μόνο ελληνικό ντέρμπι αρκεί για να σφυριχτεί ο αριθμός των φάουλ που σφυρίζονται σε δύο ματς του αγγλικού πρωταθλήματος! Δείτε:

ΑΕΚ-Παναθηναϊκός : 2-1

32 φάουλ η ΑΕΚ, 22 ο Παναθηναϊκός. Σύνολο : 54

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ : 1-1

22 φάουλ ο ΠΑΟΚ, 32 η ΑΕΚ. Σύνολο : 54

ΠΑΟΚ-Άρης : 1-0

26 φάουλ η κάθε ομάδα. Σύνολο : 52

Ολυμπιακός-ΑΕΚ : 2-0

26 φάουλ ο Ολυμπιακός, 31 η ΑΕΚ. Σύνολο : 57

Πηγή : Galanis Sports Data

Ελληνικό ντέρμπι...

Και για να μην πείτε ότι συγκρίνω δύο απλά ματς της Πρέμιερ Λιγκ με τα πιο σκληρά ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος, κοιτάξτε τα φάουλ του μεγάλου φετινού ντέρμπι Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Γ.

Liverpool-Manchester U : 2-1

10 φάουλ η Λίβερπουλ, 18 φάουλ η Μαντσεστερ. Σύνολο μόλις 28! (Πηγή : The Guardian)

Νομίζω ότι οι συγκρίσεις των αριθμών εξηγούν πολλά πράγματα για το άθλιο θέαμα που παρακολουθούμε τις περισσότερες φορές στην Ελλάδα. Ο διαιτητής είναι μέρος του παιχνιδιού. Αγωνίζεται και αυτός και πρέπει να βοηθά με τον τρόπο που σφυρίζει στο να γίνει καλύτερο παιχνίδι.

~ ~ ~ ~

Φυσικά και δεν "ανακάλυψα την Αμερική" με τα παραπάνω. Είναι γνωστό ότι στην Αγγλία οι διαιτητές σφυρίζουν πολύ λιγότερο σε σχέση με την Ελλάδα. Από άποψη σκληρότητας μάλιστα, τα αγγλικά ματς συχνά είναι πολύ χειρότερα σε σχέση με τα ελληνικά. Κι όμως, το ότι οι διαιτητές δεν σφυρίζουν συνέχεια έχει σαν αποτέλεσμα να μπαίνουν περισσότερα γκολ και να παρουσιάζεται καλύτερο ποδοσφαιρικό θέαμα, που τελικά είναι και το ζητούμενο. Αντιθέτως στην Ελλάδα, έχουμε ήδη παρακολουθήσει 4 μεγάλα ντέρμπι και το αποτέλεσμα ήταν να πονέσουν τα μάτια μας από τα πολλά φάουλ και τις συνεχείς διακοπές του αγώνα, τις περισσότερες φορές επειδή ο διαιτητής ήθελε να σταματήσει τη ροή του αγώνα και να ελέγχει το ματς απόλυτα.

Θυμάμαι ότι παλιότερα διαφωνούσαμε αρκετά συχνά με τον φίλο don Quixote ως προς την αξία των αριθμών στο ποδόσφαιρο. Εκείνος έλεγε ότι καλά είναι και τα νούμερα αλλά η μπάλα είναι μπάλα. Είναι θέαμα, είναι αδρεναλίνη, είναι αγωνία, είναι ατμόσφαιρα και όχι αριθμητική. Εγώ πίστευα ότι τα στατιστικά του ποδοσφαίρου είναι εξαιρετικά χρήσιμα και λένε πολλές αλήθειες. Πλέον πιστεύω ότι λένε πολλές αλήθειες, αρκεί να ξέρουμε να τα "διαβάζουμε" σωστά.

~ ~ ~ ~

Και μιας και πιάσαμε την αριθμητική σήμερα, να τονίσω ένα αξιοθαύμαστο ρεκόρ που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Χιλιανός στόπερ του ΠΑΟΚ Πάμπλο Κοντρέρας δεν έχει κάνει ούτε ένα φάουλ μετά τις 5 πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος στις οποίες έπαιξε βασικός! Και φυσικά δεν έχει αντικρίσει ακόμη την κίτρινη κάρτα. Εύγε! (Πηγή)

(ούτε) Ένα!

ΥΓ: Να ευχαριστήσω πολύ τον φίλο ΑΣΗΜΩΝΗΣ που μου εμπιστεύτηκε το υπουργείο Αθλητισμού στον ανασχηματισμό του! Θα φανώ αντάξιος κλπ κλπ


9 Comments »

  • Τα πολλά φάουλ και οι συνεχείς διακοπές στο παιχνίδι είναι ότι πρέπει για τους φυγόπονους και αγύμναστους Έλληνες παίκτες. Για του θεατές βέβαια είναι ...δράμα.
    Δεν τι κορμί έχει ο Εντίνιο της ΑΕΚ και σύγκρινε τον με οποιονδήποτε Έλληνα παίκτη.
    Είναι τόσο αργό και χαλαρό το Ελληνικό Πρωτάθλημα που ο Λουτσιάνο στα 36 του , και με μπυροκοιλιά από τις λίγες, έκανε την διαφορά...

  • Ακούγεται πολύ αυτό φίλε Αλέξανδρε και μάλλον είναι σωστό. Η περίπτωση Γεωργάτου που πήγε στο εξωτερικό και δεν άντεξε τις προπονήσεις και τον έντονο ρυθμό των ματς της Ιταλίας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

  • Stepas to ksereis pws prospathousa na anevasw kati gia tin diaitisia omws mataia...den vgainei akri gia to ti prepei na allaksei stin elliniki diaitisia.

    Pisteuw pantws pws to epipedo twn ellinwn diaititwn einai polu kako se sxesi me to ekswteriko. Episis einai geloio na exoume anartisei pinaka me 24 (!!!) diaitites gia ena prwtathlima me 18 omades, enw as poume stin premier leeague pou summetexoun 20 omades exoun oristei 18!!

  • ego ksereis ti paratirisa....

    opote o donis kanei 32faoul den xanei!!!!!
    me to gavro ekane 31 kai eidate ti epathe......

    file to pio tragiko den einai ta faoul ksereis ti einai.... o katharos xronos mpalas.... giro sta 45-50 m.o. sti superleague exoume!!!klafta dld

  • @fubu:Ναι το ξέρω. Είναι πολύ μπερδεμένα τα πράγματα, αλλά κάποιες πολυ βασικές αλλαγές νομίζω μπορούμε να τις πούμε. Πχ να λειτουργεί το βίντεο όπως στην Αγγλία. Δηλ αν ένας παίκτης χτυπήσει έναν αντίπαλό του εκτός φάσης, τότε να τιμωρηθεί μέσω του βίντεο ακόμη κι αν δεν το έχει δει ο διαιτητής. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα οι παίκτες να αποφεύγουν τα πολύ σκληρά μαρκαρίσματα και τα χτυπήματα εκτός φάσης γιατί θα ξέρουν πως δεν υπάρχει ατιμωρισία και ότι τους περιμένει βαριά τιμωρία. Απο κει και πέρα πρέπει να αλλάξουν πάρα πολλά σε σχέση με τη διαιτησία. Από τη στιγμη που το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι συνολικα χάλια, είναι χάλια και η διαιτησία σαν μέρος όλου αυτού του σαπιου συστήματος.

    Πολλοί από τους Έλληνες διαιτητές είναι άσχετοι, δεν γνωρίζουν καλά την εφαρμογή των κανονισμων, άλλοι είναι υπέρβαροι και πάει λέγοντας. Αυτό που λες σε σχέση με τον αριθμό των διαιτητων θεωρητικά είναι σωστό αλλά με την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να έχουμε λιγότερους διαιτητές αφού κάθε αγωνιστική οι μισοί από αυτούς που σφυρίζουν τιμωρούνται για 2 και για 3 αγωνιστικές κι έτσι κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς διαιτητές για τις επομενες αγωνιστικές. Σύγκριση με την Αγγλία δεν υπάρχει. Είναι όντως εντυπωσιακό το πόσο λίγους έχει η Αγγλία, αλλά εκεί ακόμη και στα πιο εγκληματικά λάθη του διαιτητή κανεις δεν ασχολείται τόσο πολύ όσο εδώ. Πρώτα κοιτάνε τις ομάδες τους και μετά τη διαιτησία. Άλλη νοοτροπία...

  • @don Quixote: χα χα χα!Σωστή παρατήρηση! Αν μη τι άλλο, η ΑΕΚ είναι σταθερή στα φάουλ. Βαράει στο ψαχνό. Είναι φυσικά η ομάδα με τα περισσότερα φάουλ στο πρωτάθλημα (όπως υποπτευόμασταν όλοι και χωρίς να δούμε τα στατιστικά).

    Πολύ σωστό αυτό που λες για τον καθαρό χρόνο ποδοσφαίρου. Οταν βλέπεις 40 λεπτά καθαρού χρόνου είναι σαν να μην βλέπεις μπάλα στην ουσία. Είναι πολύ κουραστικό αυτό. Πραγματικά αν δεν υποστήριζα τον ΠΑΟΚ δεν θα καθόμουν να δω το ΠΑΟΚ-Άρης για κανέναν λόγο. Θα έφευγα στο ημίχρονο και θα πήγαινα σινεμά ή για κανα ποτό. Φεστιβάλ φάουλ έχουν καταντήσει τα ντέρμπι. Πάντως νομίζω ότι ο καθαρός χρόνος έχει άμεση σχέση με τον αριθμό των φάουλ. Όταν έχεις 55 φάουλ σε ένα ματς είναι λογικό να μην έχεις πολύ καθαρό χρόνο. Μέχρι να διαμαρτυρηθεί αυτός που το κανε, μέχρι να σκεφτεί ο διαιτητής αν θα βγάλει κάρτα, μέχρι να σηκωθεί ο άλλος από κάτω που το παίζει τραυματίας μήπως και βγει η κάρτα...πάνε τα 2 λεπτά σε κάθε φάουλ.

  • Πολύ σωστά όσα γράφεις στο κείμενο. Τα πολλά φάουλ στα ελληνικά παιχνίδια και ο λιγότερος καθαρός χρόνος παιχνιδιού είναι ό,τι πρέπει για τους Ελληνες ποδοσφαιριστές που βαριούνται να κάνουν προπονήσεις και δεν έχουν καλή φυσική κατάσταση. Δεν βολεύει όμως μόνο αυτούς. Βολεύει και τους ίδιους τους διαιτητές που βλακωδώς πιστεύουν ότι με τα πολλά φάουλ θα ελέγξουν καλύτερα το παιχνίδι.

    Ο Βασσάρας για παράδειγμα σφυρίζει διαφορετικά στην Ευρώπη απ΄ ό,τι εδώ που έχει μονίμως τη σφυρίχτρα στο στόμα και δεν αφήνει το πλεονέκτημα.

  • Έτσι ακριβώς είναι. Η κατάσταση αυτή τους βολεύει όλους.

    Για τον Βασσάρα έχεις πολύ δίκιο. Πολλές φορές έχω θαυμάσει τον τρόπο που σφυρίζει σε ευρωπαϊκά ματς και την αμέσως επόμενη Κυριακή τον έχω δει να σφυρίζει με τον κλασικό αθλιο ελληνικό τρόπο σε εγχώριο ματς... Αυτό δείχνει πράγματι πολλά.

  • gatti: auto pou eipes gia ton bassara to exoume sizitisei apeires fores opos kai to gegonos oti oi ellinikew omades den mporoun se kamia periptosi na sinagonistoun tis omades tis europis, mias kai emeis eimaste mion se fisiki katastasi, mion se taktiki, mion se omadikotita, sin se epipedo paixton kai sin se paratragouda...

    peite mou mia europaiki omada me paixtarades, pou exei stiriksei tin anaptiksi tou paichnidiou tis pano se enan i dio paichtes, pragma pou kanoume stin ellada kata koron.stin europi uparchei i ennoia tis omadas.

Λίστα ιστολογίων

Powered by Blogger. Theme: TheBuckmaker, Kredit online, Tyrol. Converted by Wordpress To Blogger for WP Blogger Themes. Sponsored by iBlogtoBlog.