Γιάννης Μηλιώκας: H επιστροφή!

Άκουσα πρώτη φορά τραγούδι του σε ηλικία 7-8 ετών στο αυτοκίνητο του πατέρα μου από ένα ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης,οδεύοντας από τα Τρίκαλα στη Χαλκιδική για διακοπές.Πρέπει να ήταν, αν θυμάμαι καλά, το "Greco Maskara".Σαν μικρό παιδάκι βέβαια,τόσο η μουσική όσο και οι στίχοι του τραγουδιού αυτού μου είχαν κάνει τρομερή εντύπωση.Το τραγουδούσα σχεδόν κάθε μέρα,χωρίς φυσικά να καταλαβαίνω το νόημα του τραγουδιού.Η μουσική και η λέξη "μασκαράς" έφταναν για να κεντρίσουν το παιδικό μου ενδιαφέρον.Και βέβαια ούτε που ήξερα ποιός λέει αυτό τραγούδι.

Λίγα χρόνια αργότερα (θα ήμουν γύρω στα 10),καλοκαίρι πάλι, είμαι στο χωριό του πατέρα μου στα Τρίκαλα και ένας κατά 10 χρόνια μεγαλύτερός μου ξάδερφος με παίρνει να με πάει βόλτα με το αμάξι.Βάζει λοιπόν μουσική και κάπου ανάμεσα στον Β.Παπακωνσταντίνου και τον Ν.Παπάζογλου (που αμφότεροι ήταν τότε στο απόγειο της δόξας τους) ακούω και πάλι την ίδια ζεστή και άμεση φωνή να τραγουδά αυτή τη φορά το περιπαιχτικό "Ποιμενικό ροκ".Αυτό κι αν μου έκανε εντύπωση!



Πέρασαν λίγα χρόνια ακόμα για να μάθω τελικά ότι ο άνθρωπος που έφτιαχνε τα παραπάνω τραγούδια ήταν ένας Θεσσαλονικιός τραγουδοποιός που ονομάζεται Γιάννης Μηλιώκας.Το "κλειδί" για να μάθω το όνομά του και λίγα περισσότερα πράγματα γι'αυτόν ήταν το τραγούδι "Για το καλό μου",ένα άκρως εσωτερικό και "εφηβικό" τραγούδι που το έμαθα (από πού αλλού;) από τον θρυλικό Ατλαντίς FM όταν πήγαινα ακόμη Γυμνάσιο.Δεν άργησα να βρεθώ σε ένα δισκάδικο και να αναζητήσω κάποια δισκογραφική δουλιά του τραγουδοποιού που τόση εντύπωση μου είχε κάνει.Βρήκα και αγόρασα τελικά το "Γιάννης Μηλιώκας-Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του",το οποίο ακούγαμε αρκετά συχνά με τον fubu και τον don Quixote σε κάτι φοβερές διακοπές που είχαμε πάει στη Μυτιλήνη πριν λίγα χρόνια.



Ακούγοντας τα τραγούδια του άρχισα να ανακαλύπτω ότι ούτε μόνο χαβαλεδιάρικα είναι,ούτε είναι γραμμένα για πλάκα,όπως νομίζει ο περισσότερος κόσμος.Ο Γιάννης Μηλιώκας έχει καταπληκτική γνώση των προβλημάτων της εποχής του και προσπαθεί με σατιρικό και καυστικό στίχο να ασκήσει κοινωνική κριτική.Είναι ένας άνθρωπος που φαίνεται μέσα από τα τραγούδια του πόσο ευαίσθητος είναι.Τα κοινωνικά και πολιτικά παράλογα της δεκαετίας του '80 τον έκαναν "να το ρίξει στην τρελή" και να εκτονώνεται μέσα από τα τραγούδια του,πολλά από τα οποία όμως είναι άκρως επικριτικά και εύστοχα.Επίσης,υπήρξε αρκετά καινοτόμος και θαρραλέος.Όταν εν έτει 1985 έχει το θάρρος να βγάλει το "Απόψε θα γουστάρουμε παρέα",που μιλάει για τη συνεύρεση δύο αντρών με μία γυναίκα καταλαβαίνετε ότι ο άνθρωπος δεν μάσαγε...Οι μουσικές του συνθέσεις και οι ενορχηστρώσεις του έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και είναι ιδιαίτερα καινοτόμες και ευφάνταστες.



Αυτός ο πολύ καλός καλλιτέχνης όμως όσο γρήγορα έγινε γνωστός τη δεκαετία του '80 άλλο τόσο γρήγορα χάθηκε από τα μουσικά πράγματα.Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και αν ψάξει κανείς στο ίντερνετ θα βρει ελάχιστα πράγματα γι'αυτόν και σίγουρα απειροελάχιστες φωτογραφίες του.Το 1998 έβγαλε τον τελευταίο του δίσκο με τίτλο "Νομίζω",ενώ έκανε και μία τηλεοπτική εμφάνιση στο σίριαλ του ΜΕΓΚΑ ''Αριστοτέλης ο Άριστος'' πριν κάποια χρόνια ,όπου σε κάποιο επεισίδιο τραγουδά στο πλάι του Γιάννη Μπέζου.

Προσωπικά εδώ και 4-5 χρόνια είχα την απορία για το τι έγινε αυτός ο άνθρωπος αλλά όπου και αν ρώταγα όπου και αν έψαχνα δεν έβγαζα άκρη.Τελικά, πριν 6 μήνες περίπου διάβασα σε ένα άρθρο της ''Ελευθεροτυπίας'' ότι ο Λουκιανός Κηλαηδόνης ετοιμάζει δίσκο με μελοποιημένα τετράστιχα που γράφουν οι φαντάροι στις σκοπιές.("Τα φανταρίστικα")Στο δίσκο αυτό συμμετείχε τελικά και ο Γιάννης Μηλιώκας.Ήταν η επιστροφή του στη δισκογραφία μετά από 10 χρόνια,έστω και σε συμμετοχή.Και πάλι όμως καμία είδηση δεν βγήκε σχετικά με το αν θα επιστρέψει οριστικά στη μουσική.

Ώσπου πρόσφατα έμαθα ότι ο Γιάννης Μηλιώκας ξεκινά σε λίγες μέρες συναυλίες στο πλάι του Λουκιανού Κηλαηδόνη,ενώ ετοιμάζει και νέο δίσκο!Μετά από αποχή 10 ετών από τα μουσικά πράγματα και σχεδόν 20 ετών από τις ζωντανές εμφανίσεις πήρε την απόφαση να επιστρέψει.Οι λόγοι της αποχής του είναι αμιγώς προσωπικοί και σίγουρα δεν πρέπει να μας ενδιαφέρουν.



Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί οι παρακάτω συναυλίες(αναμένονται και νέες):

24 Αυγούστου - Ακράτα

25 Αυγούστου - Κεφαλονιά

26 Αυγούστου - Ζάκυνθος

15 Σεπτέμβρη-Μονή Λαζαριστών (Θεσσαλονίκη)

25 Σεπτέμβρη-Κηποθέατρο Παπάγου

Περιμένω με αγωνία να τον δω ζωντανά στην Αθήνα.Νομίζω ότι έχει να δώσει ακόμη πράγματα στο ελληνικό τραγούδι.Του εύχομαι καλή επιστροφή!

Blogs που αναφέρονται στο θέμα: frank barrell




ΥΓ:Μόλις πριν λίγο πληροφορήθηκα ότι χτες το βράδυ έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ποιητής και στιχουργός Ηλίας Κατσούλης.Θερμά συλλυπητήρια στο στενό του περιβάλλον.Η ελληνική τέχνη είναι από χτες αισθητά φτωχότερη.Καλό του ταξίδι.

6 Comments »

  • Χαίρομαι που τελικά υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που δε ξέχασαν τον Μηλιώκα όλα αυτά τα χρόνια κι ούτε ξεμπέρδεψαν μαζί του με εύκολους αφορισμούς. Πράγματι έχεις απόλυτο δίκιο στη διαπίστωση ότι ακόμα και μέσα απ' τον φαινομενικό χαβαλέ κάποιων τραγουδιών του μπορεί να διακριθεί η ευαισθησία και το ταλέντο του δημιουργού καθώς και μια ιδέα γνήσιας απελπισίας.
    Εν αναμονή συναυλιών και νέου δίσκου λοιπόν. Τα λέμε!

  • @frank barell:

    Καλώς τον!

    Βεβαίως και υπάρχουν ακόμη πολλοί που (ευτυχώς) δεν σπεύδουν να αφορίσουν και να βάλουν στο περιθώριο ανθρώπους που έχουν προσφέρει.Κι εγώ χάρηκα πολύ όταν ειδα ότι αναφέρθηκες στο μπλογκ σου στην επιστροφή του Μηλιώκα.

    Τα λέμε

  • Αυτο κι αν ειναι νεο. Και δεν ειναι λιγοι οι τραγουδιστες της δεκαετιας του 80 που χαθηκαν. Ο Γιαννης Γικαρινης (τωρα τελευταια εμφανιστηκε παλι) ο Κωστας Μπιγαλης (αν και εκανε ενα περασμα απο τα ελαφρολαικα ας μην ξεχναμε το ελα να σου τραγουδησω που ειναι κομματαρα) και αλλοι.

  • @ασημωνης:Έτσι είναι.Πράγματι πολλοί δημιουργοί της δεκαετίας του '80 "εξαφανίστηκαν" εντελώς ξαφνικά.Γενικά αυτή η δεκαετία έχει ενδιαφέρον.Έχει πολλές ιστορίες για πρόσωπα και καταστάσεις οι οποίες δεν έχουν διαλευκανθεί απολύτως.Λίγο παλιότεροι που επίσης είχαν "χαθεί" και επανεμφανίστηκαν πρόσφατα ήταν και ο Γιώργος Μεράντζας και ο Γιάννης Κούτρας.Ενώ αυτής της γενιάς είναι και ο Χάρης Κατσιμίχας που σταμάτησε την ενεργό ενασχόληση με τη μουσική πριν λίγα χρόνια.

  • Ισως δεν είναι τυχαίο που εξαφανίστηκαν κάποιοι δημιουργοί. Πολλοί από αυτούς συνειδητά δεν θέλησαν να μπουν στο "κύκλωμα", άλλοι ακόμα κι αν το προσπάθησαν δεν ήταν αρεστοί σ΄ αυτό.

    Ο Μηλιώκας ήταν πάντα αγαπημένος, ξεχωριστός. Χαίρομαι που μαθαίνω πως επιστρέφει, είχα αναρωτηθεί πολλές φορές πού έχει χαθεί.

  • Συμφωνώ gatti.Πολλοί από τους δημιουργους της δεκαετίας του '80 αηδίασαν με το "σύστημα" στη μουσικη και αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν και να εξαφανιστούν.

Λίστα ιστολογίων

Powered by Blogger. Theme: TheBuckmaker, Kredit online, Tyrol. Converted by Wordpress To Blogger for WP Blogger Themes. Sponsored by iBlogtoBlog.