ΤΑΞΙΔΙΑΡΑ...ΦΩΝΗ!!



Όσοι έχετε περιηγηθεί σε αυτό το blog θα διαπιστώσατε ίσως ,την αγάπη όλων μας για τη μουσική (στις διάφορες εκφάνσεις της βέβαια!) ….Η πρώτη μου ανάρτηση είναι μάλλον αναμενόμενη για τα μέλη της εδώ παρέας! Θα αναφερθώ σε έναν «λαουτιέρη», όπως λένε και στο νησί μου! Τον Γιάννη Χαρούλη! Μπορεί να μην έχει μεγάλη πορεία στην δισκογραφία, έχει όμως το ταλέντο να την δημιουργήσει...
Εκ Κρήτης ορμώμενος, ο Γιάννης Χαρούλης ήρθε στην Αθήνα για πρώτη φορά πριν από 6 χρόνια ,από μηχανής θεός του υπήρξε ο Χρήστος Θηβαίος ,μιας και ήταν αυτός που τον πήρε από το χέρι και τον έφερε στην Αθήνα, παραχωρώντας του τον χρόνο του στη σκηνή, σε συναυλία αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη.
Οι μαρτυρίες λένε πως μόλις τελείωσε το τραγούδι του(Κόσμε χρυσέ), στην παρθενική του εκείνη εμφάνιση ,ο κόσμος χειροκροτούσε όρθιος και ρώταγε ποιό είναι αυτό το αγόρι με το λαούτο και τη δυνατή φωνή. Ο ίδιος έκλαιγε κάπου στα παρασκήνια..
Το να σας αναφέρω τις συνεργασίες που έχει κάνει ή να σας περιγράψω πόσο «υπέροχος» είναι ο δίσκος του (Χειμωνανθός) ,είναι μάλλον μάταιο.. Άλλωστε αν σας κεντρίσει το ενδιαφέρον η φωνή του ,αυτά είναι πολύ εύκολο να τα μάθετε..
Εκείνο που θέλω να αναφέρω είναι το τι ακούει κανείς όταν βρίσκετε σε συναυλία του Γιάννη Χαρούλη:
Ένα νέο παιδί με κέφι και όρεξη, να τραγουδάει λες και στο ακροατήριο βρίσκονται μόνο φίλοι του.
Έναν ώριμο λαουτιέρη, που γίνετε ένα σώμα με το λαούτο του.. Άλλωστε έχουν «προπονηθεί» μαζί στο σκληρότερο ακροατήριο(κρητικά πανηγύρια)
Μια φωνή που μπορεί να σε ταξιδέψει γεωγραφικά(περνώντας πάντα από την Κρήτη μια βόλτα), και χρονικά(τραγουδώντας Σωτηρία Μπέλλου και άλλους..).
Έναν αληθινό καλλιτέχνη με καθαρή, λαμπερή, συγκινητική φωνή.. Με μια αμεσότητα και δύναμη που σε κάνει να θέλεις να χορέψεις, να τραγουδήσεις, να πιείς και να μείνεις εκεί μέχρι το πρωί!
Και κάπου εδώ πρέπει να σταματήσω μάλλον... Ε?
Κάποιοι κακόβουλοι ίσως πουν ότι ο Γιάννης Χαρούλης, ακολουθεί την πορεία του Νίκου Ξυλούρη, δεδομένου ότι η φωνή του μοιάζει πολύ με του «αρχάγγελου της Κρήτης», εγώ θα πω: Ε ΚΑΙ???

10 Comments »

  • Ο Γιάννης Χαρούλης είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος "λαουτιέρης",τραγουδιστής και τραγουδοποιός.Πολύ σωστά τα όσα λες Βίκη γι'αυτόν,συμφωνώ απόλυτα.

    Πέρα από το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του με έχει εντυπωσιάσει η ωριμότητά του παρόλο το νεαρό της ηλικίας του (είναι περίπου 26 χρονών).Άντεξε το βάρος της γρήγορης αναγνώρισης από ένα ευρύτερο κοινό σε πολύ μικρή ηλικία.Δεν είναι και μικρό πράγμα να βρίσκεσαι ξαφνικά από την αφάνεια της επαρχίας στο σημαντικότερο συναυλιακό χώρο της Ελλάδας (Λυκαβηττός) και να αναγκάζεις το κοινό που σε βλέπει για πρώτη φορά να σε χειροκροτεί όρθιο!Θα μπορούσαν να πάρουν τα μυαλά του αέρα αλλά δεν πήραν λόγω της ωριμότητάς του και λόγω του ότι είναι ένας γνήσιος ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ,με ταλέντο,ευαισθησία και φοβερή αγάπη τόσο για τη μουσική παράδοση της Κρήτης όσο και για τα υπόλοιπα είδη της μουσικής.Είχα την τύχη να τον γνωρίσω προσωπικά πριν γίνει τόσο γνωστός όσο είναι σήμερα και μπορώ να σας διαβεβαιώσω για την απίστευτη σεμνότητά του που την συνδυάζει με αμεσότητα στην επικοινωνία και "ευγενή απλότητα",όπως συνηθίζω να λέω εγώ για τους ανθρώπους που είναι απλοί και άμεσοι αλλά όχι αγενείς.

    Έχει την τύχη να έχει δίπλα του από τα πρώτα του βήματα μερικούς από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς της δεκαετίας του '90,όπως τον Χ.Θηβαίο,τον Μ.Πασχαλίδη,τον Θ.Παπακωνσταντίνου και βεβαίως τον Μ.Νικολούδη και τον Χ.Τσιαμούλη.Έχει πραγματικά όλα τα φόντα για να γίνει ένας σπουδαίος καλλιτέχνης και το ελληνικό τραγούδι ακουμπά πάνω του πολλές ελπίδες.Οι επιλογές του μέχρι τώρα,όπως και ευνοϊκές συγκυρίες,μαρτυρούν ότι δεν θα ξεφύγει από τον δρόμο του καλού τραγουδιού...

    Για τις συγκρίσεις με τον Ξυλούρη τα έχω πει στα σχόλια του εξής θέματος http://uzuburu-buru.blogspot.com/2008/07/2008207-277.html . Αυτά που έχω πει εκεί ισχύουν στο ακέραιο και δεν τα ξαναλέω για να μην κουράζω.

    ΥΓ:Βίκη με εντυπωσίασε ο τίτλος που διάλεξες:"Ταξιδιάρα...φωνή".Έχεις φαντασία και εφευρετικότητα!Εύγε!

  • Δεν ήθελα κι εγώ να αναφέρω πολλά για το "Γιαννιώ", άλλωστε αρκεί κανείς να τον ακούσει να τραγουδάει για να καταλάβει τον πλούτο του..

    STEPA,
    P.S: Ακόμη ντρέπομαι και κομπλάρω να ανεβάζω θέματα..ελπίζω να μην σας απογοήτευσα..ντροπολό κορίτσι, είδες??

  • Καλά έκανες και δεν ανέφερες πολλά.Η εκτίμηση και η αγάπη για πρόσωπα που έχουμε "ψηλά" μέσα μας δεν αποτυπώνεται με λόγια...Μην κοιτάς που εγώ είμαι λογάς (ή μάλλον...γραφιάς).Αιτιολόγησες επαρκέστατα το γιατί είναι ανούσιο (και συμφωνώ σε αυτό) το να αναφέρεις πληροφορίες που ο καθένας βρίσκει πανεύκολα αν θέλει (πχ δισκογραφία,συνεργασίες κτλ).Γι'αυτό τα χουμε τα λινκ εδώ δίπλα...Το μπλογκ είναι για άλλο σκοπό:για να μεταφέρουμε συναισθήματα.Κι εσύ αυτό το έκανες μια χαρά!

    "Να μας απογοήτευσες";Δεν θέλω βλακείες!Πλάκα κάνεις;Δεν είμαστε "κριτές" ούτε κομπλεξικοί για να απογοητευόμαστε!Μια χαρά ήταν το άρθρο σου!Κι εγώ άλλωστε στο σχόλιό μου βασίστηκα πάνω στα όσα είπες για να πω τη γνώμη μου.

    Ντρέπεσαι;!!!Αν είναι δυναμόν!Τα μπλογκ δημιουργήθηκαν για να φύγουν οι ντροπές και οι προκαταλήψεις!Μην ξανακούσω ότι ντρέπεσαι...Ελεύθερα!.Ό,τι νιώθουμε και ό,τι αισθανόματε και ό,τι σκεφτόμαστε το γράφουμε.Όπως σε τούτο το άρθρο για το Χαρούλη που έγραψες ειλικρινά και άμεσα τι αισθάνεσαι και τι σκέφτεσαι,έτσι και στα επόμενα!

  • Δεν τον έχω ακούσει, βλέπεις τα μμε επιλέγουν άλλους "καλιτέχνες" να προωθούν.
    Για αυτό όμως, υπάρχουν και τα blogs.
    Πολύ ωραία η παρουσίαση.
    Συγχαρητήρια.

  • scarface..ευχαριστώ!!
    Σίγουρα του αξίζει η προβολή, όχι όμως η ανούσια εκθεση του..
    Είναι προτειμότερο νομίζω να ανακαλύπτεις μόνος σου ή έστώ εντελώς τυχαία, έναν καλλιτέχνη, από το να στον "πετούν" στη μούρη,σε κάποιο δελτιο του star!!

  • TI KALOS POU EINAI O XARIS GIANNOULIS!
    "OSOI TON PARAKOLOUTHEITE KATALAVATE TI ENNOW!!!"

    O XEIMONAMTHOS EINAI TELEIOS KAI TO LEO EGO POU DEN AKOUO POROMENA TETOIA MOUSIKI....

    MPRAVO KALO MOU BIKAKI ME TO KALITERO THEMA KSEKINISES...

    ANTE TORA POU TA KSEREIS PERIMENOUME TIN GNOMI SOU GIA TIS METAGGRAFES TOU PAO....

  • Δεν ήταν έκπληξη νομίζω ,που ήταν ο Χαρούλης το πρώτο μου θέμα ε?
    Ευχαριστώ κυρία island..είχα λίγο τρακ όπως είπα και στον stepa, τεσπα..
    περιμένω να τους δω στο γήπεδο ρε και μετα να σχολιάσω,χαχα!

  • Xarouli esu superstar!!

    Kathe fora pou ton akouw mou aresei kai perissotero!!

    Einai polu megalo talento kai exei polu kali mousiki paideia xwris kamia amfivolia!!

    Osoi den ton gnwrizete sas ton sunistame gia na min sas ton epivaloume kiolas!

  • Καλό σεφτέ έκανες bikaki. Και μένα είναι το πρώτο μου σχόλιο εδώ, αν δεν λανθάνω, αν και σας παρακολουθώ. Ο Χαρούλης είναι εξαίρετη φωνή και νομίζω πως είναι απ' τα μεγαλύτερα ταλέντα για τη γεννιά του. Η σκηνική του παρουσία είναι πολύ ώριμη, κάτι πολύ εντυπωσιακό για τον ίδιο αλλά και την Τέχνη που αντιπροσωπεύει.

    Γιατί το έντεχνο τραγούδι, εκτός από όμορφες φωνές έχει ανάγκη και από αντιπρωσόπους "πρότυπα", με κάποια παιδεία(πάνω σε αυτό νομίζω δεν είναι τυχαίο πως ήταν ο Θηβαίος που του έδωσε την ευκαιρία που άξιζε). Που να χαράζουν δρόμο και να ψυθιρίζουν στη μάζα που γαλουχείται και χαλιναγωγείται με lifestyle πως υπάρχουν και άλλοι πιο "ανήσυχοι" και γνήσιοι δρόμοι...

  • Η αληθεια είναι πως ειναι ΚΑΛΛΗΤΕΧΝΗΣ(όπως λεεί και ο stepas)p πολυ καλος ερμηνευτής με σπάνια και ταξιδιάρα φωνη, ωραιος ανθρωπος αλλα πανω από όλα για μένα είναι απιστευτος ¨λαουτίερης¨ ... Εχει τύχει να τον δω live 5-6 νομίζω και αυτο που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση πως μερικες στιγμές ειναι σαν να κάνει ερωτα με το λαγουτο τυ πραγματικά... ακόμα και όταν απο κάτω ειναι χιλίαδες κόσμου, φαινεται να μην δινει σημασία σε κανενάν ...τι να πω;


    Να 'ναι παντα καλά το παλικάρι να συνεχίσει σε ατόν το δρόμο και νομιζώ οτι μπορεί να μας προσφέρει ακόμα μεγαλύτερες συγκινήσεις...

    όσο για την συγκρίση με τον Ψαρονίκο
    δεν νομίζω οτι υπαρχεί συγκριση αλλα και να υπηρχε μόνο κακό θα μπορουσε να κάνει σε ένα νεο παλικάρι και θα τον περιόριζε από το να χαράξει την δική του πορεία...

Λίστα ιστολογίων

Powered by Blogger. Theme: TheBuckmaker, Kredit online, Tyrol. Converted by Wordpress To Blogger for WP Blogger Themes. Sponsored by iBlogtoBlog.