ΕΣΕΙΣ ΞΕΡΕΤΕ ΤΟΥΣ AUDIOSLAVE;


Θυμάμαι κάποια στιγμή έπεσε στα χέρια μου ένα τραγούδι ροκ. Δεν ήξερα τίποτα γι’αυτό, ούτε συγκρότημα, ούτε τίτλο…Μου άρεσε τόσο πολύ ο ήχος του όμως που το άκουγα όλη μέρα, κάθε μέρα!! Ρώταγα από ‘δω από εκεί δεν έβρισκα άκρη…Τελικά με λίγη προσπάθεια βρίσκω ένα τύπο και αφού το ακούει μου λέει:

-Αυτό είναι το Sound of a Gun των Audioslave..
-Audio τι?

Οι Audioslave ήταν ένα supergroup του hard rock που σχηματίστηκε στο Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια το 2001. Την μπάντα αποτελούσαν οι: Chris Cornell (πρώην frontman και κιθαρίστας των Soundgarden) και οι μουσικοί Tom Morello (lead guitar), Tim Commerford (μπάσο και φωνητικά) και Brad Wilk (ντράμς), όλοι πρώην μέλη των Rage Against the Machine. Οι κριτικοί περιέγραψαν αρχικά τους Audioslave ως μια συγχώνευση των Rage Against the Machine και των Soundgarden, αλλά μετά την κυκλοφορία του δεύτερου album τους, Out of Exile, επισήμαναν ότι είχαν καθιερώσει την δική τους ιδιαίτερη ταυτότητα.
Ο ιδιαίτερος ήχος της μπάντας αυτής δημιουργήθηκε με το «δέσιμο» του hard rock της δεκαετίας του ’70 με την grunge των 1990s. Επιπλέον, ο Μorello ενσωμάτωσε τα γνωστά, μη συμβατικά solos της κιθάρας του σε αυτό το «μίγμα». Όπως και οι Rage Against the Machine,οι Audioslave ήταν υπερήφανοι για το γεγονός ότι όλοι οι ήχοι στα album τους παρήχθησαν χρησιμοποιώντας μόνο κιθάρα, μπάσο, ντράμς και φωνητικά, δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ κανένα sample!!
Η χημεία μεταξύ του Cornell και άλλων τριών ήταν αμέσως προφανής, ο Morello την περιέγραψε χαρακτηριστικά: "Περπάτησε στο μικρόφωνο και τραγούδησε το πρώτο μας τραγούδι και δεν μπορούσα να το πιστέψω. Δεν ακουγόταν απλώς καλά... Ούτε υπέροχα… Ήταν απλά ανυπέρβλητο. Και... όταν υπάρχει μια αναντικατάστατη χημεία από την πρώτη στιγμή, δεν μπορείς να την αρνηθείς."
Η αρχική ιδέα για το όνομα του συγκροτήματος ήταν το "Civilian", αλλά το απέρριψαν όταν ανακάλυψαν τα μέλη ότι χρησιμοποιούταν ήδη. Έπειτα μετά από πρόταση του Cornell επιλέχθηκε το όνομα Audioslave. Αφότου αναγγέλθηκε το όνομα, προέκυψε ότι χρησιμοποιούταν ήδη από μια ερασιτεχνική μπάντα από το Λίβερπουλ. Οι δύο μπάντες έκαναν διακανονισμό, με τους Audioslave να πληρώνουν $30.000 σε μια διαπραγμάτευση που επέτρεψε σε κάθε μπάντα να χρησιμοποιεί το όνομα. Το όνομα χλευάστηκε από τους κριτικούς λόγω της "χωρίς έμπνευση" φύσης του, και θεωρήθηκε ως ένα από τα χειρότερα στη σύγχρονη μουσική ροκ, ή ακόμα και όλων των εποχών!!
Οι Audioslave κυκλοφόρησαν τρία επιτυχή album, (Audioslave, , Out of Exile, Revelations) έλαβαν τρεις υποψηφιότητες Grammy, πώλησαν περισσότερα από οκτώ εκατομμύριο album παγκοσμίως, και έγιναν η πρώτη αμερικανική rock μπάντα που εκτέλεσε μια υπαίθρια συναυλία στην Κούβα!
Το πρώτο τους album, Audioslave, κυκλοφόρησε στις 19 Νοεμβρίου 2002 και μπήκε στο #7 του Billboard 200 με πωλήσεις ύψους 162,000 αντιτύπων την πρώτη εβδομάδα. Έγινε χρυσό μέσα σε έναν μήνα από την κυκλοφορία του, και μέχρι το 2006 έγινε τρεις φορές πλατινένιος . Είναι το επιτυχέστερο album των Audioslave μέχρι σήμερα, πωλώντας περισσότερα από τρία εκατομμύρια κομμάτια στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο.
Παρά την εμπορική επιτυχία του, το album Audioslave έλαβε τις μικτές κριτικές. Μερικοί κριτικοί παρουσίασαν την προσπάθεια του group: « χωρίς έμπνευση, και προβλέψιμη». Άλλοι εγκωμίαζαν την φωνή του Cornell, αλλά επέκριναν ουσιαστικά κάθε άλλη πτυχή του album, κρίνοντας τους στίχους ως "ασυναρτησίες ". Άλλοι κριτικοί, εντούτοις εγκωμίασαν το ύφος του supergroup που θύμιζε τη rock της δεκαετίας του '70 και τους σύγκριναν με τους Led Zeppelin και τους Black Sabbath, λέγοντας ότι πρόσθεσαν τους αναγκαίους ήχους και το ύφος για τη σύγχρονη mainstream rock. Από αυτό το album κυκλοφόρησαν δύο single το”Coshise” (με μια μοναδική εισαγωγή, χαρακτηριστική του Tom Morello, η οποία συγκρίθηκε με τον ήχο ενός ελικοπτέρου) και το “Like a Stone”, που είναι το πιο επιτυχημένο (#1 στο Billboard's Mainstream Rock Tracks και Modern Rock Tracks charts)
Κατά τη διάρκεια της περιόδου του πρώτου album, υπήρξε μια φήμη ότι o Cornell είχε μπει σε κλινική απεξάρτησης. Το επιβεβαίωσε αργότερα σε μια συνέντευξη για το Metal Hammer που δόθηκε μέσω τηλεφώνου της κλινικής. Ο Cornell εξήγησε ότι πέρασε από "μια φρικτή προσωπική κρίση" κατά τη διάρκεια της παραγωγής του πρώτου album, μένοντας στην αποτοξίνωση για δύο μήνες και χωρίζοντας από τη σύζυγό του. Ευχαρίστησε τους Morello, Commerford και Wilk για τη βοήθεια τους ώστε να αποδράσει από αυτή τη δύσκολη περίοδο. Οι φήμες έλεγαν πως είχε εξάρτηση στη ηρωίνη αλλά όταν ρωτήθηκε, απάντησε: "Έπαιρνα διάφορα πράγματα…. Δεν είμαι επιλεκτικός... Κυρίως για το αλκοόλ."

Το 2004, οι Audioslave ήταν μεταξύ των υποψηφίων για τα 46α Grammy Awards: το "Like a Stone" ήταν υποψήφιο για το "Best Hard Rock Performance" και το album Audioslave για το "Best Rock Album".Την χρονιά αυτή πραγματοποίησαν την πρώτη τους ευρωπαϊκή περιοδεία. Εκείνη την περίοδο ο Cornell εστίασε στην προσωπική του ζωή και αφότου οριστικοποιήθηκε το διαζύγιό του από την πρώτη του σύζυγο, παντρεύτηκε τη Vicky Karayiannis, μια πολιτική αρθρογράφο στη Γαλλία την οποία γνώρισε κατά τη διάρκεια αυτής της περιοδείας.

Το Out of Exile (εκτός εξορίας) κυκλοφόρησε διεθνώς στις 23 Μαΐου 2005 , και μια ημέρα αργότερα στις ΗΠΑ. Αμέσως σκαρφάλωσε στην κορυφή του Billboard 200 chart, το μόνο album των Audioslave που έφτασε σε αυτήν την θέση. Το album αυτό αντιμετωπίστηκε ευνοϊκότερα από το πρώτο των Audioslave. Οι κριτικοί εντυπωσιάστηκαν από τα ισχυρότερα φωνητικά του Cornell, πιθανώς αποτέλεσμα του ότι σταμάτησε το κάπνισμα και το ποτό, και επισήμαναν πως το Out Of Exile τους έδωσε μια ταυτότητα. Όπως ο Brad Wilk (ντράμερ) εξήγησε: "Το συγκρότημα Audioslave έχει φθάσει. Ο πρώτος δίσκος ήταν άνθρωποι από δύο διαφορετικές μπάντες με τη δική τους ξεχωριστή πορεία. Δεν το αισθάνομαι αυτό σ’ αυτόν το δίσκο.. ". Από αυτό το album κυκλοφόρησαν και 2 single: το "Be Yourself" και το "Your Time Has Come". Επιπλέον το τραγούδι "Doesn't Remind Me” ήταν υποψήφιο για το Best Hard Rock Performance στα Grammy Awards το 2006 .

Το album Revelations (Αποκαλύψεις) είναι το τρίτο και, με την αποχώρηση του τραγουδιστή Chris Cornell τον Φεβρουάριο του 2007, τελευταίο album από τους Audioslave. Το album κυκλοφόρησε στις 5 Σεπτεμβρίου 2006 στις ΗΠΑ, και μια ημέρα νωρίτερα στο Ην. Βασίλειο. Ο κιθαρίστας Tom Morello περιέγραψε τον ήχο έτσι: "Η γη, ο αέρας και η φωτιά συναντούν τους Led Zeppelin".
Η αγάπη, η ζωή και η απώλεια είναι τα θέματα στο νέο album. Ο πολιτικός ακτιβισμός αρχίζει επίσης να εμφανίζεται στη μουσική των Audioslave με τραγούδια όπως το Wide Awake, που έχει ως θέμα την καταστροφή από τον τυφώνα Κατρίνα Hurricane Katrina και τον George Bush. Επίσης τα τραγούδια "Wide Awake" and "Shape of Things to Come" ακούστηκαν στην ταινία Miami Vice. Μουσικά, το album είναι παρόμοιο με το προηγούμενο των Audioslave αλλά με μια στροφή στην soul και funk influences.Το Revelations μπήκε στο Billboard 200 στο #2 με 150,631 αντίτυπα. Τα singles του ήταν το Revelations και το Original Fire.
Δεδομένου ότι τα άλλα τρία μέλη ήταν πολυάσχολα με την επανένωση των Rage Against the Machine, ενώ ο Morello και ο Cornell είχαν κυκλοφορήσει ο καθένας τους solo album το 2007, οι Audioslave διαλύθηκαν επίσημα. Ο Cornell εξέδωσε μια δήλωση τον Φεβρουάριο του 2007 ότι άφηνε μόνιμα το συγκρότημα: «λόγω των άλυτων προσωπικών συγκρούσεων καθώς επίσης και των μουσικών διαφορών, αποχωρώ μόνιμα από τους Audioslave. Εύχομαι στα άλλα τρία μέλη του group κάθε επιτυχία στις μελλοντικές τους προσπάθειες».

Ενώ η μουσική των Rage Against the Machine ήταν πολιτικά επηρεασμένη, αρχικά οι Audioslave δεν ήταν λόγω του δισταγμού του Cornell. Παρόλο το δισταγμό αυτό ποτέ δεν απέρριψε την πιθανότητα να γράψει στίχους με πολιτικό περιεχόμενο. Είχε ήδη θίξει πολιτικά θέματα με το τραγούδι "Set It Off" (με τις αναταραχές στον ΠΟΕ το 1999), έπειτα έγραψε ένα αντι-πολεμικό τραγούδι, το "Sound of a Gun", και το "Wide Awake" στο Revelations, το πιο πολιτικά έντονο τραγούδι τους, ήταν ουσιαστικά μια επίθεση στην κυβέρνηση Bush που απέτυχε να δράσει και να αποτρέψει τις φοβερές επιπτώσεις από τον τυφώνα Κατρίνα.
Η μπάντα ήταν καθαρά κατά του Μπους και του πολέμου στο Ιράκ από την αρχή. Στις 17 Μαρτίου το 2003 ώρες μόνο μετά την ανακοίνωση του Μπους πως σχεδιάζει την εισβολή στο Ιράκ, η μπάντα έπαιξε ζωντανά ενώ πέρναγαν μηνύματα όπως «Πόσοι Ιρακινοί ανά γαλόνι;» και «Κάπου στο Τέξας, λείπει ο ηλίθιος του χωριού»(ιδιαίτερη πατρίδα του Μπους). Το βιντεοκλίπ του "Doesn't Remind Me" ασκεί επίσης κριτική στον πόλεμο του Ιράκ. Ο ντράμερ Wilk σε μια συνέντευξη αποκάλεσε τον Πρόεδρο της Αμερικής “γαμημένο καθίκι!!!”, κριτικάροντας τους λόγους που επικαλέστηκε η κυβέρνηση για τον πόλεμο στο Ιράκ. Στις 6 Μαΐου 2005 οι Audioslave έγιναν το πρώτο αμερικανικό συγκρότημα ροκ που πραγματοποίησε μια υπαίθρια συναυλία στην κομμουνιστική χώρα της Κούβας. Έπαιξαν μπροστά σε ένα κοινό 50 χιλιάδων στο Tribuna Antiimperialista José Martí (José Martí Anti-Imperialist Tribunal), που χτίστηκε το 2000 για τις μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Επίσης έλαβαν μέρος στα μεγάλα event του LIVE8, για την καταπολέμηση της μόλυνσης του περιβάλλοντος και τη διάσωση του πλανήτη.



Το δικό μου σχόλιο για την όλη ιστορία των Audioslave είναι πως αν δεν είχαν διαλυθεί τόσο νωρίς, με μόλις τρία album και λίγες περιοδείες, θα αποτελούσαν ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της rock της νεότερης εποχής...Ο περίεργος και εγωκεντρικός χαρακτήρας του Cornell, όπως και οικονομικά ζητήματα (όπως συνήθως συμβαίνει) απέτρεψαν την εξέλιξη αυτής της μπάντας ώστε να φτάσει ψηλά...

(Το αφιέρωμα ίσως να φαίνεται μεγάλο, υπάρχουν όμως τόσα πολλά που θα μπορούσα να γράψω ακόμα!! Όποιος ενδιαφέρεται και ακούει alternative και mainstream rock πιστεύω πως αξίζει να τους ακούσει.)

1 Comment »

  • Ωραίοι τύποι απ'ο,τι φαίνεται.Προσωπικά τους είχα ακουστά σαν όνομα αλλά δεν έχω ακούσει τραγούδια τους.Θα τους ακούσω και θα σου πω fubu.

    Πολύ καλή δουλιά το αφιέρωμα!

Λίστα ιστολογίων

Powered by Blogger. Theme: TheBuckmaker, Kredit online, Tyrol. Converted by Wordpress To Blogger for WP Blogger Themes. Sponsored by iBlogtoBlog.